Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyér

gyökérkenyér recept gluténmentesenIri mama egy aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyérrel lepett meg minket.

Nagyon örülök hogy ilyen jól sikerült az újabb kenyerem. Este bekeverem a tésztát, konyhapulton hagytam reggelig kelni. Biztos vagyok benne hogy működik, 1 óra kelesztéssel is. Én kíváncsi voltam, lesz-e különbség? 3 féle lisztből készítettem, (felhasználtam a maradékokat) de egyféle is jó hozzá. Végeredmény, illatos, kívül ropogós, belül puha kenyér. Ha tetszik készítsétek el ti.

Hozzávalók (2 db):

  • 27 dkg Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 70g It’s us Miklo’s bread mix gluténmentes lisztkeverék 
  • 60g Schär baking mix liszt (régi nevén mix it)
  • 5 g só 
  • 6 g psylium rost útifűmaghéj 
  • 7 g gluténmentes porélesztő
  • 40 dkg langyos víz 
  • 10 g olaj 
  • pár szem asztal paradicsom, olíva bogyó stb.

Tetejére:

  • 10 ml olaj a kenéshez (1 evőkanál)

A aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyér elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom a langyos vizet, összeállítom a tésztát. Kézzel alaposan összekeverem, végül az olajat is hozzáadom.
  • Jól kidagasztom, lefedem. Konyhapulton kelesztem reggelig. Este 20 óra 40 perctől, reggel 7-ig hagyom kelni. (kicsit több mint 10 órát kelt).
  • Reggel, olajjal lekent gyúrólapra borítom, elfelezem a tésztát.
  • Olajjal lekenem, ujjbeggyel szétlapítom. Aszalványt rádarabolom, feltekerem.
  • Többször megtekertem, sütőpapírral borított tepsibe teszem. (40 x 30 cm)
  • Tetejét vékonyan lekenem olajjal.
  • 50 °C fokos sütőben 45 percig kelesztem. 190 °C fokon légkeveréssel 45 percig sütöm.
  • Rácson hűtöm, majd szeletelem.
  • Nagyon szép szerkezetű, bélzetű, és finom ízű kenyér lett belőle. Ajánlom mindenkinek.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 45 perc (+10 óra kelesztés)

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gyökérkenyérben
Energia 8618 kJ 2052 kcal 4309 kJ / 1027 kcal
Zsír 71,3 g 35,7 g
  amelyből telített zsírsavak 1,7 g 0,9 g
Szénhidrát 325,0 g 162,5 g
  amelyből cukrok 20,6 g 10,3 g
Rost 27,9 g 14,0 g
Fehérje 13,7 g 6,9 g
9,53 g 4,77 g

Az aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes gyökérkenyér recept

gluténmentes gyökérkenyér

Kategória: , , ,