Aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyér
Iri mama egy aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyérrel lepett meg minket.
Nagyon örülök hogy ilyen jól sikerült az újabb kenyerem. Este bekeverem a tésztát, konyhapulton hagytam reggelig kelni. Biztos vagyok benne hogy működik, 1 óra kelesztéssel is. Én kíváncsi voltam, lesz-e különbség? 3 féle lisztből készítettem, (felhasználtam a maradékokat) de egyféle is jó hozzá. Végeredmény, illatos, kívül ropogós, belül puha kenyér. Ha tetszik készítsétek el ti.
Hozzávalók (2 db):
- 27 dkg Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 70g It’s us Miklo’s bread mix gluténmentes lisztkeverék
- 60g Schär baking mix liszt (régi nevén mix it)
- 5 g só
- 6 g psylium rost útifűmaghéj
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 40 dkg langyos víz
- 10 g olaj
- pár szem asztal paradicsom, olíva bogyó stb.
Tetejére:
- 10 ml olaj a kenéshez (1 evőkanál)
A aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyér elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom a langyos vizet, összeállítom a tésztát. Kézzel alaposan összekeverem, végül az olajat is hozzáadom.
- Jól kidagasztom, lefedem. Konyhapulton kelesztem reggelig. Este 20 óra 40 perctől, reggel 7-ig hagyom kelni. (kicsit több mint 10 órát kelt).
- Reggel, olajjal lekent gyúrólapra borítom, elfelezem a tésztát.
- Olajjal lekenem, ujjbeggyel szétlapítom. Aszalványt rádarabolom, feltekerem.
- Többször megtekertem, sütőpapírral borított tepsibe teszem. (40 x 30 cm)
- Tetejét vékonyan lekenem olajjal.
- 50 °C fokos sütőben 45 percig kelesztem. 190 °C fokon légkeveréssel 45 percig sütöm.
- Rácson hűtöm, majd szeletelem.
- Nagyon szép szerkezetű, bélzetű, és finom ízű kenyér lett belőle. Ajánlom mindenkinek.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc (+10 óra kelesztés)
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gyökérkenyérben |
Energia | 8618 kJ 2052 kcal | 4309 kJ / 1027 kcal |
Zsír | 71,3 g | 35,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,7 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 325,0 g | 162,5 g |
amelyből cukrok | 20,6 g | 10,3 g |
Rost | 27,9 g | 14,0 g |
Fehérje | 13,7 g | 6,9 g |
Só | 9,53 g | 4,77 g |
Az aszalt paradicsomos gluténmentes gyökérkenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aszalt paradicsom élesztő glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gluténmentes péksütemények It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B Schär Mix it / Schär baking mix uzsonna és tízórai