Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Málnakrémes gluténmentes kakaós csiga

kakaós csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnakrémes kakaós csigával bővült.

Csempésszük vissza a nyár ízét ezzel a finom málnás-kakaós csigával. A málna zamatos íze kifejezetten jól illik a kakaóhoz. Most a tésztájába sem tettem tojást, helyette banán került bele. A tetejüket kentem le azzal. Ezt viszont helyettesíthetjük étolajjal, így teljesen tojásmentes csiguszokat készíthetünk.

Hozzávalók (14 db):

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 300 g It’s us Miklo’s Universal (Alfa-mix)
  • 50 g tápiókakeményítő
  • 120 g érett banán
  • 60 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 60 g olvasztott Ráma Vegán vajhelyettesítő
  • 12 g psylium rost útífűmaghéj
  • 270 ml víz
  • 20 g friss élesztő
  • csipet só

Málnás töltelék:

  • 250 g fagyasztott málna
  • 0,5 dl víz
  • 2 teáskanál psylium rost útífűmaghéj őrlemény
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál kristálycukor

Kakaós töltelék:

  • 4 evőkanál cukor
  • 5-6 evőkanál holland kakaópor

Lekenéshez:

  • 1 egész tojás a csigák lekenéséhez
  • vagy
  • 2 evőkanál étolaj és egy evőkanál rizsital

A málnakrémes gluténmentes kakaós csiga elkészítése:

  • Langyos vízhez adjuk a cukrot és az élesztőt, a villával összetört érett banánt amit a dagasztógép üstjébe öntjük. Megvárjuk amíg az élesztő beindul.
  • Összekeverjük a száraz összetevőket, az olvasztott vajhelyettesítőt is. 
  • Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  • A tésztát 50 °C fokon kb. 30 percig kelesztjük.
  • Addig elkészítjük a málnás tölteléket.
  • Felforraljuk a málnát a cukorral, és a reszelt citromhéjjal a kevés vízben.
  • Pürésítjük botmixerrel, majd hozzáadjuk az útifűmaghéj őrleményt és még egyet forralunk rajta.
  • Gyorsan kihűtjük.
  • A megkelt tésztát rizslisztezett sütőpapíron átgyúrjuk, majd pár mm vastagságúra kinyújtjuk.
  • Erre kenjük a kihűlt málnakrémet.
  • Megszórjuk cukorral, és a holland kakaóporral.
  • Feltekerjük a tésztát, kb. két ujjnyi vastagságúra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. 
  • Felvert tojással vagy étolaj és melegített rizstejjel kenjük le. 
  • Amíg a sütő bemelegszik 180 °C fokra, addig meleg helyen pihentetjük a csigákat.
  • 10 percig hőlégkeverés mellett, majd további 15-20 percig alsó-felső sütésen sütjük a tésztát.
  • A sütési idő függ a sütőnktől. 

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes málnakrémes kakaós csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kakaós csiga recept

gluténmentes kakaós csiga

Kategória: , , ,