Meggyes – túrós gluténmentes rétes
Iri mama szereti a kihívásokat, most gluténmentes réteslapot készített meggyes-túrós réteséhez
Mióta mentesen étkezem, sóvárogtam a rétes után. Persze az embernek mindig az kell, amit nem ehet. Eddig… végre sikerült olyan igazit sütnöm, ami ropog, leveles. Nem mondom hogy egyszerűen elkészíthető, mert nem. De meg lehet sütni, és mindenkit bíztatok, mert egy élmény elfogyasztani. Ötlet adó Mészáros Éva volt..
Hozzávalók (3 rúd réteshez, 36 szelethez):
A gluténmentes réteslapokhoz:
-
260 g Schär backing mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén mix it )
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 2 g étkezési só
- 40 g étolaj
- 620 g ivóvíz
Töltelék:
- 400 g *túró
- 100 g *tejföl
- 70 g cukor
- 200 g szűrt, magozozz meggy befőtt
Szóráshoz:
- 40 g rizsdara
Lapok és a teteje kenéshez :
- 120 g *tejföl
- 20 g étolaj
A gluténmentes meggyes-túrós rétes elkészítése :
-
Lisztet, sót, útifűmaghéjat az olajjal elkeverem, majd apránként adagolom hozzá a vizet hogy mindig csomómentes legyen.
- Nagyon híg tésztát kapunk, hígabb mint a palacsinta tészta. Tapadásmentes palacsinta sütőbe (25 cm-es), szilikon ecsettel olajat kenek. Csak az első alá, aztán felmelegszik a sütő, és elég ami a tésztába van olaj.
- Majd az ecsettel a híg tésztát felkenem egyenletesen a serpenyőbe. Ne legyen se túl sok, de kevés tészta sem.
- Alacsony hőmérsékleten sütöm, míg a széle kezd elválni. Ekkor kézzel, óvatosan szó szerint lehúzom a serpenyőről és az előkészített sütőpapírra teszem.
- Felső sorba 3 lapot fedésbe, majd alulra is 3 lapot, fedésbe. Így lesz egy nagyobb méretű rétes lapunk. Ugyan így készítem még kétszer. Összesen 3 rúd rétes lesz, amihez 18 db lapot kell sütni.
- Mikor a lapok elkészültek, lekenem az olajos tejföllel. Tölteléket kikeverem, 3 felé osztom, majd az első részt elpotyogtatom a tésztán, megszórom szűrt meggy szemekkel.
- Vékonyan meghintem rizsdarával. Ekkor a hosszabbik oldalait behajtom, feltekerem mint a bejglit.
- Sütőpapírral borított tepsibe teszem (35 x 23 x 4 cm). Ugyan így készítem a másik 2 rúd rétest. Ezután kívül is lekenem az olajos tejföllel.
- 190 °C fokra előmelegített sütőbe, 45 percig sütöm, szép piros, ropogósra.
- Rácson hűtöm ki, de csak egy kicsit, porcukorral leszórom és tálalom.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
* Használatunk laktózmentes tejtermékeket is, így cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén is beépthető a gluténmentes étrendbe.
Tápanyagtartalom | az egészben (36 szelet) | 3 rúdból 1 rúd rétesben | 1 szelet rétesben) |
Energia | 12520 kJ / 2981 kcal | 4171 kJ / 993 kcal | 348 kJ / 83 kcal |
Zsír | 129,7 g | 43,2 g | 3,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 55,8 g | 18,6 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 366,3 g | 122,1 g | 10,2 g |
amelyből cukrok | 51,8 g | 17,3 g | 1,4 g |
Rost | 6,8 g | 2,3 g | 0,2 g |
Fehérje | 66,6 g | 22,2 g | 1,9 g |
Só | 4,75 g | 1,58 g | 0,1 g |
A meggyes – túrós gluténmentes rétes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes étolaj gluténmentes rétes lisztkeverék magozott meggy meggy psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsdara Schär Mix it / Schär baking mix só tejföl túró túrós gluténmentes sütemények uzsonna és tízórai vendégváró víz