Diós körtés tésztafelfújt, sós karamellmártással
KolosFreeFood receptválogatásunk egy diós körtés tésztafelfújttal bővült.
Még javában tél van, ilyenkor kevesebb gyümölcsöt tudunk fogyasztani. Ilyenkor a körte és a dió mindenhol megvásárolható. Ezekből az alapanyagokból is lehet készíteni fantasztikus és nagyon egyszerű gluténmentes édességet.
Hozzávalók (6 főre):
Körtés, diós réteg:
- 400 g pucolt, kockákra vágott körte
- 50 ml víz
- 100 g darált dió
- 100 g cukor
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
Tésztás réteghez:
- 200 g It’s us Kitti’s rice-millet past, Rizses-köleses nagykocka gluténmentes tészta
- 3 tojássárgája
- csipet só
- 30 g cukor
- 3 tojásfehérje
Sós karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
- fél teáskanál só
A diós körtés gluténmentes tésztafelfújt elkészítése:
- Felaprított körtét a citromhéjjal, sóval, cukorral és az 50 ml vízzel lassú tűzön pár perc alatt főzzük puhára.
- A ledarált diót adjuk hozzá a megpárolódott körtéhez.
- Adjuk hozzá a fahéjat és a csipetnyi szerecsendiót.
- Pillanatok alatt főzzük össze.
- Tegyük oda a 200 g Kittis rice-millet past, Rizses-köleses nagykockát megfőzni.
- Közben elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
- Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
- Tegyük hidegebb helyre, hogy a karamell besűrűsödjön.
- Közben verjük fel külön a tojássárgáját cukorral, és a fehérjét sóval, kőkeményre.
- A megfőtt, leszűrt tésztához keverjük a diós körtés masszát, és a felhabosított tojássárgáját is.
- Majd óvatosan a felvert tojáshabbal óvatosan forgassuk össze ezt a tésztás masszát.
- Tegyük egy kivajazott tepsibe a tésztát.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük, a teteje szép barnás lesz és megemelkedik a tésztánk.
- Picit langyosan tálaljuk lelocsolt sós karamell mártással.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A recept tejmentes így tejallergiások és laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmenets diétás étrendjükbe.
A mediterrán diós körtés tésztafelfújttal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor dió édes fahéj főétel glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes egytálétel gyors It's us gluténmentes termékek It's us gluténmentes tészta It’s us Kitti’s gluténmentes tészták ivóvíz kókuszkrém körte margarin reggeli só szerecsendió tésztafelfújt tojásfehérje tojássárgája uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

