Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Újragondolt karácsonyi gesztenyepüré, ehető tálkában

gluténmentes gesztenyepüré ehető pohárban receptKolosFreeFood gluténmentes receptgyűjteményünk egy igazán különleges gesztenyepüré kompozícióval bővült.

Ki ne szeretné karácsonykor a gesztenyepürét, tejszínhabbal? Szerintem ez igazán klasszikus karácsonyi esti desszert. Ezt a klasszikust próbáltam átformálni, új köntösbe tenni. Talán ezzel a kis kosarakkal sikerült, pláne, hogy a gesztenyéhez illő narancs is került a kosarak tetejére zselé formájában.

Hozzávalók (18 db kosárkához):

kosárkához:

  • 300 g It’s us Miklo’s Universal plusz mix gluténmentes lisztkeverék
  • 200 g ligamargarin
  • 100 g porcukor
  • 40 g darált mandula
  • 1 db M-es tojás
  • csipet só

gluténmentes recept gesztenyepüré ehető pohárbangesztenyepüré:

tejszínhab:

  • 500 ml Meggle Vegan Patisserie Decor
  • 1 evőkanál porcukor

narancszselé:

  • 220 g pucolt narancs (csak a narancshús)
  • 50 ml víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
  • csipet só

Az ünnepi gesztenyepüré-kompozíció elkészítése:

  • a lisztbe a darált mandulát, sót, porcukrot, liga margarint és a tojást
  • gyors mozdulatokkal keverjük, állítsuk össze a tésztánkat (nekem túl nagy volt a tojás, így még tettem bele kevés darált mandulát)
  • kitartóan, de gyorsan kell dolgoznunk, össze fog állni a tésztánk
  • ha kész, és akkor takarjuk be egy fóliával, és tegyük be a hűtőszekrénybe fél órára
  • enyhén lisztezett deszkára/sütőpapírra tesszük és kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk kör alakú formákkal (nekem van virág formájú szaggatóm, és hozzá egy nyomóbot)
  • a tésztát enyhén benyomjuk a muffin formákba, ez adja majd a kis kosarak formáját
  • a leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog!
  • a tésztakosarakat 180 C °fokon, alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt világosra sütjük
  • ha kihűltek a megsült tészták, akkor tudjuk kivenni csak a muffin formákból, és újra megsütni a maradék tésztákat (kosarakat)
  • elkészítjük a narancszselét
  • a megpucolt narancsokhoz adjunk egy evőkanál vizet, és a cukrot, sót, leturmixoljuk
  • a maradék vízbe szórjuk a zselatinport, hagyjuk megdagadni
  • addig forraljuk fel a narancsot, és pár pillanatig melegítsük együtt a naranccsal
  • majd öntsük bele 2 cm átmérőjű félgömb alakú szilikon formába
  • tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni fél órára
  • reszeljük le a gesztenyepürét
  • verjük fel a vegán tejszínhabot, mikor már majdnem kész a kemény hab, szórjuk hozzá a porcukrot
  • ha minden kihűlt, akkor a kosárka aljára tegyünk tetszés szerinti reszelt gesztenyepürét, arra pakoljunk tejszínhabot, és egy narancszselés félgömböt

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó – közepesen bonyolult

Elkészítési idő: 2,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. kosárkában
Energia 20126 kJ / 4792 kcal 1118 kJ / 266 kcal
Zsír 287,4 g 16,0 g
  amelyből telített zsírsavak 197,1 g 11,0 g
Szénhidrát 485,4 g 27,0 g
  amelyből cukrok 246,2 g 13,7 g
Rost 67,7 g 3,8 g
Fehérje 31,5 g 1,8 g
3,21 g 0,18 g

A karácsonyi gesztenyepüré recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.

gluténmentes gesztenyepüré ehető pohárban

Ünnepi gesztenyepüré kompozíció tejmentes, gluténmentes

Kategória: , , ,