Vajdasági sós sajtos – gluténmentes vendégváró
Igazán különleges gluténmentes vendégvárót készített Iri mama, ráadásul a recept tejmentesen is elkészíthető!
Családi receptemet, több mint 40 éve sütöm, alakítottam hát gluténmentesre. Nem is tudom mire vártam eddig. Mikor kész lett, kérdezték, hogy ez most milyen lisztből készült? Mondtam, mondjátok meg ti! Nem tudták, szóval jól sikerült.
Hozzávalók (26 darabhoz):
- 300 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 100 g Schär Mix IT univerzális lisztkeverék (egyféle liszttel is készíthető)
- 300 g langyos tej (növényi alternatíva is jó)
- 80 g étolaj
- 8 g GM élesztő
- 3 g só
- 7 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 5 g cukor
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
Töltelékhez:
- 50 g vaj (vagy margarin, ha tejmentesen készül)
- 4 g só
- 240 g reszelt sajt (*növényi alternatíva is jó)
Tetejére:
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- reszelt *sajt
Vajdasági sós sajtos elkészítése:
- A gluténmentes liszteket dagasztó tálba mérem, hozzáadom a cukrot, sót, útifű maghéjat, élesztőt, majd alaposan elkeverem.
- Beleteszem a tojást, olajat, és a langyos tejet.
- Addig dagasztom (géppel), míg el nem válik az edény falától.
- Letakarva konyhapulton duplájára kelesztem kb. 30 perc alatt.
- Közben krémesre, puhára melegítem a vajat (vagy margarint), sóval elkeverem.
- A megkelt tésztát, elfelezem és lisztezett gyúrólapon átgyúrom, de vigyázva, finoman!, kinyújtom egy nagy téglalappá.
- A sós vaj felét, rásimítom a tésztára, bőven leszórom reszelt sajttal. Feltekerem, mint ahogy a bejglit szoktuk.
- Háromszög alakúra vágom, ferdén, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- Tészta másik felét ugyan így készítem.
- Felvert tojással lekenem, csipet reszelt sajtot teszek rá, újra kelesztem 30 percen keresztül.
- Ezután alsó felső sütési funkcióban 35 percig sütöm 180 °C-on. Mindenki ellenőrizze, lehet plusz, mínusz 5 – 10 perc eltérés is.
Nagyon finom, készítsétek el Ti is!
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Vajdasági sós sajtosban |
Energia |
15260 kJ / 3635 kcal |
587 kJ / 140 kcal |
Zsír |
199,7 g |
7,7 g |
amelyből telített zsírsavak |
85,6 g |
3,3 g |
Szénhidrát |
336,2 g |
12,9 g |
amelyből cukrok |
35,9 g |
1,4 g |
Rost |
19,4 g |
0,7 g |
Fehérje |
97,3 g |
3,7 g |
Só |
15,69 g |
0,60 g |
A vajdasági sós sajtos gluténmentes vendégváró recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények lisztkeverék margarin növényi sajt-alternatíva pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) reszelt sajt rizsital Schär Mix B Schär Mix it / Schär baking mix só sós sós aprósütemények tej tojás vaj vendégváró