Csíkos gluténmentes kalács thangzonggal
Iri mama már többször próbálta a thangzong módszert, De talán most sikerült a legjobban.
Gábor a Házi Pék receptje alapján készítettem, amit átalakítottam gluténmentesre. Eredetileg fatörzs kiflit szerettem volna, de ez a tészta ahhoz lágy volt, így kalács készült belőle. Köszönöm.
Hozzávalók (16 szelethez):
Tangzhonnghoz:
- 150 g tej
- 25 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- pár csepp vanília aroma
A tésztához:
- 375 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 5 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 4 g só
- 55 g cukor
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 5 g GM porélesztő
- 130 g langyos tej
- 55 g vaj vagy margarin
Begyúrt tészta felébe:
- 10 g GM kakaópor
- 6 g cukor
Csíkos gluténmentes kalács elkészítése:
- Első lépésként a tangzhonghoz kimérem a tejet, beleteszem a vanília kivonatot, kimért liszttel csomómentesre keverem, sűrűre főzöm, hűtöm.
- Dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, sót, cukrot, élesztőt, útifű maghéjat, elkeverem. Beleteszem a tojást, olvasztott vajat, tejet, és a kihűlt tangzhongot, géppel bedagasztom a tésztát.
- Ezután elfelezem, a világos tésztát bucira gömbölyítem, letakarva konyhapulton duplájára kelesztem.
- A másik feléhez teszem a kakaóport, a cukrot, ha szükséges pici tejet, bedagasztom, gömbölyítem, letakarva konyhapulton duplájára kelesztem.
- 30 perc, de lehet picivel több is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Ezután lisztezett gyúrólapon téglalappá nyújtom a tésztát, külön – külön, majd egymásra teszem, feltekerem.
- Sütőpapírral bélelt formába emelem, tejjel lekenem, újra kelesztem, 30 – 50 peren keresztül. Az idő leteltével, sütőbe teszem, alsó, felső sütési funkcióban 35 – 40 percig sütöm. Hurkapálcával ellenőrzöm, hogy megfelelően átsült-e?
- Rácson hagyjuk kihűlni, majd zacskózva fagyaszthatjuk is, de eláll, puha, szaftos míg el nem fogy.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 150 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Thangzongos csíkos kalácsban |
Energia |
9718 kJ / 2314 kcal |
606 kJ / 144 kcal |
Zsír |
64,3 g |
4,0 g |
amelyből telített zsírsavak |
37,9 g |
2,4 g |
Szénhidrát |
384,5 g |
24,0 g |
amelyből cukrok |
89,9 g |
5,6 g |
Rost |
28,7 g |
1,8 g |
Fehérje |
34,1 g |
2,1 g |
Só |
9,38 g |
0,52 g |
A csíkos gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő kakaópor kalács lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só tej tojás vaj vanília aroma