Gluténmentes újragondolt mákos guba, narancspürével
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt mákos gubával, narancspürével bővült.
Maradékmentés, mák, mi más kell még a mákos gubához? Ne feltétlenül kell félgömb szilikon forma, kivajazott pohár, muffin forma is alkalmas a különleges desszert elkészítéséhez. Igazán látványos finomságot készíthetünk vendéginknek.
Hozzávalók (6 adag):
Kenyér réteghez:
- 50 ml növényi ital
- 150 g maradék gluténmentes kenyér
- ízlés szerint vanília kivonat
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 bő mokkáskanál agar-agar
Mákos réteghez:
- 80 g darált mák
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 bő mokkáskanál agar-agar
Narancs püré:
- 200 ml frissen facsart narancslé
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál agara-agar
A gluténmentes újragondolt mákos guba elkészítése:
- Facsarjuk ki a narancs, narancsok levét.
- Forraljuk fel cukorral és az agar-agarral.
- Ezt a levet öntsük ki laposabb üvegtálra, és hagyjuk kihűlni a hűtőszekrényben.
- Tépkedjük apróra a kenyeret.
- Forraljunk egyet a cukros tejen az agar-agarral.
- Öntsük rá a gluténmentes kenyérre.
- Keverjük össze.
- A cukorral megdarált mákhoz reszeljünk citromhéjat.
- Ehhez is öntsünk a forralt növényi tejes, cukros agar-agaros keverékből.
- Ezt is alaposan keverjük össze.
- Most pedig rétegezzük a hozzávalókat.
- A félgömbök/ muffin formák alsó részére kerüljön az áztatott kenyérből egy adag.
- Erre kerüljön a mákos rétegből.
- Legvégül pedig ismét kenyeres réteg.
- Tegyük be ezt a hűtőszekrénybe kicsit meghűlni.
- Maradék mákot kisebb félgömbökbe tölthetjük be, tegyük azt is hűtőszekrénybe.
- Idő közben már kihűlt, és összeállt a narancsos agar-agar zselé.
- Aprítógépben daráljuk össze, és egy szitán paszírozzuk át.
- Így homogén krémes zselét kapunk.
- Vegyük ki a félgömb desszerteket.
- Tálaljuk egyenként, és mellé halmozzunk a narancsos püréből, akár egy habzsák segítségével is.
- Tetejüket dekoráljuk ehető virágokkal, tészta tüllel.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 30 – 35 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes mákos gubában |
Energia | 44660 kJ / 1066 kcal | 744 kJ / 178 kcal |
Zsír | 36,0 g | 6,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,1 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 155,1 g | 25,9 g |
amelyből cukrok | 72,0 g | 12,0 g |
Rost | 11,2 g | 1,9 g |
Fehérje | 23,3 g | 3,9 g |
Só | 3,55 g | 0,59 g |
A gluténmentes újragondolt mákos guba, narancspürével tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt agar-agar citrom édes glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gluténmentes mákos guba kristálycukor mák narancs reggeli só tej uzsonna és tízórai vanília aroma