Gluténmentes mandulás – vajas keksz
Iri mama egy gluténmentes mandulás – vajas keksszel bővítette receptgyűjteményünket.
Sokszor írtam, hogy reggeli kávéhoz szeretek valamit ropogtatni . Kekszből sosem elég, főleg ha finom ropogós.
Hozzávalók (25 db):
- 160 g vaj (vagy margarin)
- 50 g cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 db tojás
- 210 g Schär Mix IT univerzális lisztkeverék
- 10 g útifűmaghéj
- csipet só
- 30 g mandula forgács
A gluténmentes mandulás, vajas keksz elkészítése:
- Vajat krémesre olvasztom, hozzáadom a cukrot, sót, tojásokat, kissé felverem.
- Ezután a többi anyaggal begyúrom a tésztát.
- Végül a mandulát teszem hozzá, jól eldolgozom.
- Tapadásmentes tepsibe egyforma méretű gombócokat gömbölyítek.
- Ha nincs ilyen tepsi, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- Vizes kanállal lelapítom ,elsimítom.
- Előmelegített sütőben, légkeveréssel, 12-14 percig sütöm 180 °C-on.
- Rácson hagyom kihűlni, majd zárható üvegben tárolom.
- Nagyon finom ropogós, ilyen is marad, nem puhul meg.
- Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes mandulás – vajas kekszben |
Energia | 7882 kJ / 1881 kcal | 315 kJ / 75 kcal |
Zsír | 90,9 g | 3,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 17,8 g | 0,7 g |
Szénhidrát | 221,6 g | 8,9 g |
amelyből cukrok | 61,3 g | 2,5 g |
Rost | 13,2 g | 0,5 g |
Fehérje | 31,0 g | 1,2 g |
Só | 3,44 g | 0,14 g |
A gluténmentes mandulás – vajas keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt cukor gyors mandula margarin narancs psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix it só tojás uzsonna és tízórai vaj