Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos tortával bővült.

Üdítő, ízben gazdag és tavaszias kinézetű tortára vágytam. Így született meg a tojás-tej-gluténmentes torta. Az érett avokádó krémes, szinte íztelen így sok-sok mindenre felhasználható. A hozzáadott lime leve és reszelt héja igazán friss, üdítő ízt kölcsönöz a desszertnek. Ezt a leírhatatlan ízt csak fokozza a kekszben lévő narancs leve és reszelt héja. Érdemes kipróbálni, egyszerű elkészíteni, de annál gazdagabb ízekben és látványban.

Hozzávalók (16 szelet):

Krémhez:

  • 250 g növényi mascarpone alternatíva
  • 200 ml Alpro növényi tejszínalternatíva
  • 160 g érett avokádó
  • 2 kezeletlen lime leve, és reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál negyedannyi édesítőszer (1:4 édesítő)
  • csipet só
  • 2 teáskanál agar-agar

Tetejére:

  • 80 g gránátalma magok
  • 1 db kezeletlen héjú lime 
  • ehető virágok

A gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos torta elkészítése:

  • A keksz alapot készítsük el először.
  • A linzer/keksz hozzávalóit alaposan gyúrjuk össze.
  • Majd előmelegített 170 °C fokos sütőben készre sütjük, kb. 15 perc alatt.
  • Most a nyújtással sem bajlódtam, csak a kezemmel egyengettem el, körülbelüli egyforma vastagságúra a keksz alapot.
  • Amíg a keksz sül, pucoljuk meg a gránátalmát és az avokádót.
  • Egy tálba borítsuk ki a növényi mascarpónét, és az Alpo növényi tejszínt.
  • Reszeljük bele a lime-ok héját, és facsarjuk bele a levüket is.
  • Ezután kezdjük el óvatosan felverni az egészet.
  • Amikor már egynemű az egész, akkor tegyük félre.
  • Ekkora már ki is sült a keksz.
  • Tegyük félre hidegebb, huzatosabb helyre, így nagyon gyorsan ki fog hűlni.
  • Ahogy kihűlt, kezünkkel alaposan aprítsuk, porítsuk össze a kekszet.
  • Reszeljük hozzá a kezeletlen héjú narancs héját.
  • Adjuk hozzá a felolvasztott margarint.
  • Keverjük el, és egy kisebb tortaforma aljára lapítsuk el.
  • Tegyük be pár percre a hűtőszekrénybe hűlni.
  • Amíg hűl a torta alapja, addig a kész és félretett krémből 2-3 evőkanállal vegyünk ki egy pohárba.
  • Adjuk hozzá az agar-agart, és mikrohullámú sütőben kb. 1,5 percig melegítsük, forraljuk.
  • Az agar-agarnál az a lényeg, hogy kb. 90 másodpercig forralódjon.
  • Ezt a felforrt krémet keverjük el alaposan a többi krémmel.
  • Ezt halmozzuk rá a torta, vagyis a keksz alapra.
  • Ha ez egész kicsit összeérett, ismét hűlt a torta a hűtőszekrényben, dekoráljuk ki.
  • Mehet a tetejére a gránátalma, vékonyra felvágott lime szeletek és az ehető virág is.
  • Kihűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes
avokádós, limeos tortában
Energia 19450 kJ / 4642 kcal 1215 kJ / 290 kcal
Zsír 319,5 g 20,0 g
  amelyből telített zsírsavak 222,1 g 13,9 g
Szénhidrát 399,0 g 24,9 g
  amelyből cukrok 135,5 g 8,5 g
Rost 23,7 g 1,5 g
Fehérje 8,4 g 0,5 g
7,84 g 0,49 g

A gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta receot

gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos torta

Kategória: , , , , ,