Kovászos gluténmentes zsemle Iri mamától
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos zsömlével bővült.
Újabb kísérlet, 6 napos kovász maradékból készültek gluténmentes zsemlék, Air fryerben sütve. Nem lett rossz, sőt igazán jól sikerültek. Kenyeret később próbálom ki, addig erősödjön a kovászom.
Hozzávalók (4 bucihoz):
- 260 g Schär Mix B GM lisztkeverék
- 5 g só
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 2 g cukor
- 150 g visszamaradt 6 napos gluténmentes kovász maradék
- 270 g langyos víz
- 20 g olívaolaj
A kovászos gluténmentes zsemle elkészítése:
- Száraz hozzávalókat keverő tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom a gluténmentes kovászt, a víz felét, és az olajat.
- Kézzel összeállítom a tésztát, majd a többi vízzel jól kidagasztom. Ha már szépen elválik az edény falától, akkor jó.
- 4 bucit gömbölyítek, és az Air fryer üstjét sütőpapírral bélelem majd a bucikat beleteszem.
- Így hagyom kelni reggelig. Munka után este 10- kor kerültek az edénybe, reggel 7- kor kezdtem sütni.
- 160 °C fokon előbb 20 percig, majd két villa segítségével megfordítom, 160 °C fokon még 10 percig sütöm.
- Aztán rácson hagyom kihűlni. Persze egyet, még melegen felvágtam, olyan kíváncsi voltam hogy milyen lett. Elégedett vagyok vele, tökéletes lett ez. Az íze és az állaga is csodás.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 45 perc+ kelesztés
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. kovászos gluténmentes zsemlében |
Energia | 6738 kJ / 1608 kcal | 1684 kJ / 402 kcal |
Zsír | 26,0 g | 6,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,7 g | 1,2 g |
Szénhidrát | 302,7 g | 75,7 g |
amelyből cukrok | 22,6 g | 5,7 g |
Rost | 26,7 g | 6,7 g |
Fehérje | 30,6 g | 7,7 g |
Só | 7,60 g | 1,90 g |
A kovászos gluténmentes zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Air fryerben sütött cukor glutén és tejmentes gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle lisztkeverék olívaolaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tej - tojás - gluténmentes víz