Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kovászos gluténmentes zsemle Iri mamától

kovászos gluténmentes zsömle receptIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos zsömlével bővült.

Újabb kísérlet, 6 napos kovász maradékból készültek gluténmentes zsemlék, Air fryerben sütve. Nem lett rossz, sőt igazán jól sikerültek. Kenyeret később próbálom ki, addig erősödjön a kovászom.

Hozzávalók (4 bucihoz):

gluténmentes kovászA kovászos gluténmentes zsemle elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat keverő tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom a gluténmentes kovászt, a víz felét, és az olajat.
  • Kézzel összeállítom a tésztát, majd a többi vízzel jól kidagasztom. Ha már szépen elválik az edény falától, akkor jó.
  • 4 bucit gömbölyítek, és az Air fryer üstjét sütőpapírral bélelem majd a bucikat beleteszem.
  • Így hagyom kelni reggelig. Munka után este 10- kor kerültek az edénybe, reggel 7- kor kezdtem sütni.
  • 160 °C fokon előbb 20 percig, majd két villa segítségével megfordítom, 160 °C fokon még 10 percig sütöm.
  • Aztán rácson hagyom kihűlni. Persze egyet, még melegen felvágtam, olyan kíváncsi voltam hogy milyen lett. Elégedett vagyok vele, tökéletes lett ez. Az íze és az állaga is csodás.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 45 perc+ kelesztés

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. kovászos
gluténmentes zsemlében
Energia 6738 kJ / 1608 kcal 1684 kJ / 402 kcal
Zsír 26,0 g 6,5 g
  amelyből telített zsírsavak 4,7 g 1,2 g
Szénhidrát 302,7 g 75,7 g
  amelyből cukrok 22,6 g 5,7 g
Rost 26,7 g 6,7 g
Fehérje 30,6 g 7,7 g
7,60 g 1,90 g

A kovászos gluténmentes zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

kovászos gluténmentes zsemle recept

Kategória: , ,