Gluténmentes epres tejszínes csúcs
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes epres tejszínes csúccsal bővült.
Kakaós piskóta, eper, tejszínhab, ez a hármas tuti siker. Kedvünk, ízlésünk szerint tölthető, díszíthető. Most így készítettem.
Hozzávalók (8 db):
Piskótához:
- 5 db M-es méretű tojás
- csipet só
- 70 g gluténmentes lisztkeverék (bármilyen jó hozzá)
- 50 g cukor
- 10 g kakaópor
Töltéséhez:
- 300 g friss eper
- 300 g tejszín vagy növényi alternatíva
Tetejére:
- piskóta morzsalék
- csoki öntet (elhagyható)
A gluténmentes epres tejszínes csúcs elkészítése:
- Tojásokat szétválasztom, fehérjét csipet sóval kemény habbá verem.
- Sárgájához mérem a cukrot, habosra, duplájára keverem.
- Hozzáadom a lisztet és az átszitált kakaóport, kézi habverővel összekeverem.
- Végül a fehérje habbal, körbe, körbe, lazán átforgatom.
- Közben sütőt 180 °C fokra, előmelegítem.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, 180 °C fokon, légkeveréssel 15 percig sütöm.
- Rácson hagyom kihűlni. Amíg hűl, tejszínt, cukor nélkül, kemény habbá verem.
- Epret megtisztítom, mosom.
- Papírtörlővel felitatom.
- Eddigre kihűlt a piskóta, lehúzom a sütőpapírt róla, 9 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
- Habzsákba töltöm a tejszínhabot.
- Minden kör közepére nyomok egy kevés habot, erre ültetem egészben az epret.
- Közepéről indulva, spirálisan tejszínhabot nyomok, hogy az epret is befedje.
- Maradék piskótát kisebb darabokra morzsolom, tépkedem.
- Tejszínes csúcsot körberakom vele.
- Csokiöntettel, eperrel díszítem.
- Nagyon finom, nem édes desszert.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. epres tejszínes gluténmentes csúcsban (csokiöntet nélkül) |
| Energia | 8082 kJ / 1929 kcal | 1010 kJ / 241 kcal |
| Zsír | 121,1 g | 15,1 g |
| amelyből telített zsírsavak | 70,1 g | 8,8 g |
| Szénhidrát | 142,8 g | 17,9 g |
| amelyből cukrok | 76,9 g | 9,6 g |
| Rost | 8,0 g | 1,0 g |
| Fehérje | 53,0 g | 6,6 g |
| Só | 2,09 g | 0,26 g |
A gluténmentes epres tejszínes csúcs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokiszósz cukor édes eper glutén és tejmentes gluténmentes piskóta gyors habtejszín It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor lisztkeverék Mester Család gluténmentes süteményliszt növényi habtejszín alternatíva reggeli Schär Mix B só tejmentes tojás uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

