Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes epres tejszínes csúcs

csúcs recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes epres tejszínes csúccsal bővült.

Kakaós piskóta, eper, tejszínhab, ez a hármas tuti siker. Kedvünk, ízlésünk szerint tölthető, díszíthető. Most így készítettem.

Hozzávalók (8 db):

Piskótához:

  • 5 db M-es méretű tojás
  • csipet só
  • 70 g gluténmentes lisztkeverék (bármilyen jó hozzá)
  • 50 g cukor
  • 10 g kakaópor

Töltéséhez:

  • 300 g friss eper
  • 300 g tejszín vagy növényi alternatíva

Tetejére:

  • piskóta morzsalék
  • csoki öntet (elhagyható)

A gluténmentes epres tejszínes csúcs elkészítése:

  • Tojásokat szétválasztom, fehérjét csipet sóval kemény habbá verem.
  • Sárgájához mérem a cukrot, habosra, duplájára keverem.
  • Hozzáadom a lisztet és az átszitált kakaóport, kézi habverővel összekeverem.
  • Végül a fehérje habbal, körbe, körbe, lazán átforgatom.
  • Közben sütőt 180 °C fokra, előmelegítem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, 180 °C fokon, légkeveréssel 15  percig sütöm.
  • Rácson hagyom kihűlni. Amíg hűl, tejszínt, cukor nélkül, kemény habbá verem.
  • Epret megtisztítom, mosom.
  • Papírtörlővel felitatom.
  • Eddigre kihűlt a piskóta, lehúzom a sütőpapírt róla, 9 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
  • Habzsákba töltöm a tejszínhabot.
  • Minden kör közepére nyomok egy kevés habot, erre ültetem egészben az epret.
  • Közepéről indulva, spirálisan tejszínhabot nyomok, hogy az epret is befedje.
  • Maradék piskótát kisebb darabokra morzsolom, tépkedem.
  • Tejszínes csúcsot körberakom vele.
  • Csokiöntettel, eperrel díszítem.
  • Nagyon finom, nem édes desszert. 

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. epres tejszínes gluténmentes csúcsban
(csokiöntet nélkül)
Energia 8082 kJ / 1929 kcal 1010 kJ / 241 kcal
Zsír 121,1 g 15,1 g
  amelyből telített zsírsavak 70,1 g 8,8 g
Szénhidrát 142,8 g 17,9 g
  amelyből cukrok 76,9 g 9,6 g
Rost 8,0 g 1,0 g
Fehérje 53,0 g 6,6 g
2,09 g 0,26 g

A gluténmentes epres tejszínes csúcs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csúcs recept

gluténmentes epres tejszínes csúcs

Kategória: , , , ,