Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes pad thai, ahogy Kolos szereti

pad thai recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes thai ételkülönlegességgel bővült.

Nemrég ebben az egzotikus országban járta, ahol szinte „kötelező” együtt enni a thaiokkal az egyik legnépszerűbb ételüket megenni. Természetesen teljesen rákaptam az ízére, és elkezdtem kutakodni, hogy itthoni feltételekkel, hogyan lehetne elkészíteni ezt az ízbombát ebédre. Olyan alapanyagokat választottam, melyeket be tudjuk szerezni Magyarországon is.

Hozzávalók (4 főre):

Tésztához:

  • 200 g széles rizstészta (most szárított)
  • bő forró víz a kifőzéshez

Feltéthez:

  • 4 evőkanál napraforgó étolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 180 g natúr tofu
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 db egész tojás
  • 250 g tisztított apró rák
  • 70 ml víz
  • 3 evőkanál barna cukor
  • két csipet só
  • 5-6 evőkanál tamarind szósz vagy fehér ecet
  • 5-6 evőkanál halszósz
  • 1 teáskanál chili por (bátrabbaknak)

Tetejére:

  • 50 g pirított földimogyoró
  • negyed lime cikkek (4 db)
  • 75 g mungóbabcsíra (friss, vagy diszkontláncok ázsiai hetein kapható üveges)

A gluténmentes pad thai elkészítése:

  • A tofut két papírtörlőn áztassuk le, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle.
  • A fokhagymákat tisztítsuk meg és reszeljük le.
  • Mossuk meg az újhagymákat.
  • A hagyma alsó 8-10 cm nagyságú fehér fejét és a vastagabb zöld szárrészeket vágjuk fel 3-3 cm nagysárúra.
  • A maradék zöld szárakat konyhai olló segítségével próbáljuk meg minél kisebb darabokra felvágni.
  • A közben már nedvességet vesztett tofut vágjuk fel 1 cm nagyságú kockákra.
  • Tegyünk oda vizet forralni.
  • Egy wokban forrósítsuk fel a napraforgó étolajat.
  • Ha már kellően forró mehet bele a fokhagyma.
  • Öntsük bele a tofut is.
  • Pirítsuk le ezeket.
  • Amikor szép színt kaptak, tegyük bele a wokba a rákokat.
  • Öntsük hozzá a kevés vizet.
  • Elég lesz ennyi víz, mert a tofu is fog még engedni magából, és a rákocskák könnyen meg fognak puhulni, főzni.
  • A forrásban lévő vízben kb. 8 percig főzzük a tésztát, majd 2 percig elzárt gáz alatt hagyjuk még a vízben.
  • Ha megpuhultak a rákok, elfőtt a víz, üssük rá a tojásokat.
  • Süssük meg alaposan, szárazra a tojást a többi hozzávalóval.
  • Csepegtessük le a vizet a rizstésztáról.
  • Öntsük a rizstésztát a wokba.
  • Most mehetnek bele a fűszerek.
  • Cukor, halszósz és a tamarind szósz is.
  • A tésztával együtt kissé pirítsuk le az egészet.
  • A bátrabbak piros, vagy akár madár chilivel is megszórhatják az egészet.
  • A felvágott, apró zöldhagymaszárral keverjük el még a Pad thait.
  • Mielőtt tálaljuk, pirítsunk le földimogyorót.
  • A lepirított mogyorókat kissé daráljuk le.
  • Tálaljunk: szedjük ki a tésztás „masszát” négy személyre.
  • Mindegyik tetejére szórjunk pirított, darált földimogyorót.
  • Kötelező eleme az ételnek a negyedelt lime.
  • Ennek a levét fogyasztás előtt frissen facsarjuk rá az ételre.
  • Adjunk hozzá 25-25 g mungóbabcsírát is. 
  • A csípőset imádók ne feledjék még megszórni chilivel.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag Gluténmentes pad thaiban
Energia 10622 kJ / 2535 kcal 2656 kJ / 634 kcal
Zsír 121,4 g 30,4 g
  amelyből telített zsírsavak 22,1 g 5,5 g
Szénhidrát 231,3 g 57,8 g
  amelyből cukrok 59,2 g 14,8 g
Rost 7,6 g 1,9 g
Fehérje 111,7 g 27,9 g
23,75 g 5,94 g

A gluténmentes pad thai tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pad thai recept

gluténmentes pad thai, ahogy Kolos szereti

Kategória: , ,