Gluténmentes hacsapuri kovásszal
Iri mama egy gluténmentes hacsapuri kovásszal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Aki készít gluténmentes kovászt, tudja hogy mindig van maradék. Ez is egyik módja a felhasználásnak. Én úgy készítem ,mikor este szét mérem a kovászt, megetetem az anyakovászt, és a maradékot is. Így reggel bármit tudok a maradékból készíteni. Attól függ mit sütök ,milyen mennyiségű tésztát, milyen idős, erős , ahhoz képest teszek bele a maradékból. Ha nincs kovászotok a glutenerzekeny.hu oldalon megtalálható a kovász mentes hacsapuri recept.
Hozzávalók (2 db):
- 300 g joghurt (vagy növényi alternatíva)
- 6 g só
- 3 g cukor
- 25 g étolaj
- 210 g It’s us Mikló’s univerzális plusz mix lisztkeverék (bármilyen jó)
- 3 g útifűmaghéj (tojás helyett)
- 230 g gluténmentes kovász maradék (5-6 napos)
Töltéséhez:
- 80 g reszelt sajt
A gluténmentes hacsapuri kovásszal elkészítése:
- Joghurtot sóval, cukorral, elkeverem ,beleteszem a lisztet, útifűmaghéjat ,kovász maradékot ,dagasztógéppel sima tésztává dolgozom.
- Végül az olajjal addig keverem míg elválik az edény falától.
- Két részre osztom a tésztát, kisebb körré nyújtom.
- Közepére sajtot teszek, majd egy gombóccá gömbölyítem.
- Sütőpapíron olyan nagyságúra nyújtom mint a serpenyő közepe.
- Így hagyom pihenni 20 percig ,majd száraz serpenyőben teszem sütőpapírral együtt.
- Fedővel lefedem, alacsony hőmérsékleten 3-4 percig sütöm.
- Papírral együtt kiemelem ,sütőlapáttal megfordítom ,visszateszem a serpenyőbe ,lefedem ,újra 3-4 percig sütöm.
- Szépen pirul a sütőpapíron keresztül is nem ég meg.
- Nagyon finom sajttal töltött lepénykenyér a végeredmény ,ami bármihez fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: haladó
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes hacsapuriban kovásszal |
| Energia | 7395 kJ / 1765 kcal | 3698 kJ / 883 kcal |
| Zsír | 54,3 g | 27,2 g |
| amelyből telített zsírsavak | 21,6 g | 10,8 g |
| Szénhidrát | 257,3 g | 128,7 g |
| amelyből cukrok | 26,3 g | 13,2 g |
| Rost | 30,7 g | 15,4 g |
| Fehérje | 50,1 g | 25,1 g |
| Só | 6,70 g | 6,72 g |
A gluténmentes hacsapuri kovásszal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj gluténmentes kovász gluténmentes lepénykenyér gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék joghurt psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt só uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

