Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes erdei gyümölcsös, növényi túrós pite

pite recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes erdei gyümölcsös, növényi túrós pitével bővült.

Tél van már javában. Ideje elő venni a fagyasztóból a nyári finom gyümölcsöket és felhasználni azokat. Most növényi túró alternatívát használtam fel, amit megpakoltam „erdei gyümölcsökkel”. Pillanatok alatt kész ez a finomság. Az eredeti receptet interneten találtam, és azt mentesítettem. Már az első próba sütés is pillanatok alatt elfogyott, ez szerintem magáért beszél.

Hozzávalók (10-12 szeletheu):

Tésztához:

  • 300 g Naturbit Basic lisztkeverék
  • 130 g növényi sütőmargarin
  • 100 g cukor
  • 10 g sütőpor
  • 50 ml növényi ital (most rizsital)
  • 3 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

  • 500 g növényi túróalternatíva
  • 450 g erdeigyümölcs-keverék (most fagyasztott)
  • 120 g cukor
  • 2 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • csipet só

A gluténmentes erdei gyümölcsös, növényi túrós pite elkészítése:

  • A lisztet mérjük ki egy tálba, keverjük hozzá a sütőport.
  • Morzsoljuk össze a hideg, felkockázott növényi margarinnal.
  • Öntsük hozzá a növényi italt.
  • Keverjük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd dolgozzuk össze a tésztát.
  • Vegyünk el belőle egy keveset, ez kerül majd apró csipetkés darabokban a tetejére.
  • Nagyobb tésztát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe egyengettem el kezemmel. (érdemes kesztyűt húzni)
  • A tészta kisebbik felét tegyük be addig hűtőszekrénybe pihenni.
  • A tojásokat válasszuk ketté, és a sárgákat keverjük a villával átnyomkodott növényi túróhoz.
  • Mérjük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, csipet sót majd dolgozd össze. 
  • Reszeljük bele a citromhéját.
  • A fehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk a „túróhoz” óvatosan.
  • Kenjük a masszát a tésztára.
  • Szórjuk meg bogyós gyümölcsökkel.
  • Morzsoljuk a tetejére a tésztát, ami időközben lehűlt.
  • Előmelegített forró sütőben, és 180 °C fokon süssük meg 35-40 perc alatt.
  • Kihűlve vagy még éppen, hogy langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 50 perc

Tápanyagtartalom az egészben 10 szeletből
1 szelet gluténmentes erdei gyümölcsös,
növényi túrós pitében
12 szeletből
1 szelet erdei gyümölcsös,
növényi túrós gluténmentes pitében
Energia 18214 kJ / 4347 kcal 1822 kJ / 435 kcal 1517 kJ / 362 kcal
Zsír 200,7 g 20,1 g 16,7 g
  amelyből telített zsírsavak 138,0 g 13,8 g 11,5 g
Szénhidrát 580,8 g 58,1 g 48,4 g
  amelyből cukrok 284,3 g 27,4 g 23,7 g
Rost 15,2 g 1,5 g 1,3 g
Fehérje 24,1 2,4 g 2,0 g
9,68 g 0,97 g 0,81 g

A gluténmentes erdei gyümölcsös, növényi túrós pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pite recept

gluténmentes erdei gyümölcsös, növényi túrós pite

Kategória: , , , ,