Valentin napi „szerelmes” gluténmentes palacsintatekercs
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi gluténmentes meglepetés recepttel bővült.
Egy gyorsan elkészíthető valentin napi meglepetést szeretnél elkészíteni? A gluténments palacsinta piros, szerelmi színét a céklapor adja. Megtöltöttem tejmentes étcsokoládés, almás töltelékkel. Nyakon öntöttem csokoládémázzal, és felturbóztam ehető cukorkákkal. Finom, különleges az almás-csokoládés töltelék!
Hozzávalók (6 adaghoz):
Palacsinta tésztához:
- 200 g Mester Család gluténmentes palacsintapor
- 2 dl szénsavas víz
- 2,5 dl növényi ital (most rizsital)
- 1 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 3 g só
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 10 g céklapor
Almás csokoládés töltelékhez:
- 2 db közepes méretű alma
- 100 g tejmentes étcsokoládé
- 80 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g gluténmentes kakaópor
- fél bio narancs reszelt héja
Tetejére a csokoládémáz:
- 100 g porcukor
- 80 g növényi vajalternatíva
- 2 evőkanál karobpor (vagy 3 evőkanál zsírszegény holland kakaópor)
- 1 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- csipet só
- 1 evőkanál növényi ital (most rizsital)
- 1 teáskanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- dekor gyöngyök (2 teáskanállal)
A gluténmentes palacsintatekercs elkészítése:
- A palacsinta tészta hozzávalóit keverjük el csomómentesre.
- Picit hagyjuk állni.
- Forró olajon a palacsinták mindkét oldalát süssük meg.
- Figyeljünk arra, hogy hosszabb idő elteltével a palacsinta tésztája sűrűsödhet.
- Ekkor adjunk hozzá vizet, és keverjük el alaposan.
- Miközben sülnek a palacsinták, pucoljuk meg az almákat.
- Reszeljük le az almákat, és a narancshéját is egy kis edénybe.
- Kezdjük el melegíteni, és mehet bele a cukor és a pici só is.
- Amikor már kezd forrni, mehet bele a tejmentes csokoládé.
- Pár pillanatig forraljuk még.
- Tegyük félre hűlni.
- Időközben kisültek a palacsinták.
- Kicsit várjunk, hogy azok is hűljenek.
- Egymás mellé, de kissé fedésben tegyünk 3 palacsintát egy tiszta felületre.
- Kenjük óvatosan a kihűlt almás-csokoládés rétegből harmadnyi adagot.
- Ismét tegyünk rá 3 palacsintát.
- Újra kenjük le a töltelékkel.
- Még egy réteggel járjunk el így.
- Ezután jöhet a feltekerés, óvatosan.
- Nem baj, ha kissé kifolyik a töltelék a palacsinták apró lyukaiból, a hűtőszekrényben meg fog keményedni a csokoládé.
- Feltekerjük és hűtőbe tesszük.
- Elkészítjük a csokoládémázat.
- Olvasszuk fel a margarint.
- Ha felolvadt adjuk hozzá a porcukrot és a pici sót.
- Forraljunk rajta.
- Adjuk hozzá a karob- vagy kakaóport is.
- A kis tejet és a napraforgó étolajat.
- Az olajtól szép fényes lesz.
- A hűtőben megdermedt palacsinta tetejére öntsük rá/csurgassuk rá.
- Gyorsan kell dolgozni, mert a hideg felületen hamar megköt a máz.
- Majd szórjuk rá az ehető dekorgyöngyöket.
Kellemes szerelmes délutánt kívánok és persze jó étvágyat!
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A valentin napi gluténmentes palacsintatekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt alma céklapor cukor édes étolaj glutén és tejmentes gluténmentes étcsokoládé gyors kakaópor lisztkeverék Mester Család gluténmentes palacsintapor palacsinta rizsital só szódavíz szórócukor valetin nap vaníliás cukor