Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes karácsonyi palacsintatorta

palacsintatorta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi palacsintatortával bővült.

Mi történik akkor, ha marad egy kevés ledarált mák, dió karácsonykor? Vagy hirtelen jönnek át vendégek hozzánk, de már kifogytunk a bejgliből? Készítsünk pillanatok alatt karácsonyi palacsintatortát. Nagyon finom, igazán ünnepi ízű desszertet készíthetünk.

Hozzávalók (6 adag):

Palacsinta tésztához:

  • 400 g Mester Család palacsintapor
  • 6 dl szénsavas víz
  • 3 dl növényi tej (most rizstej)
  • 2 db egész tojás
  • 3 g só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Mákos réteghez:

  • 150 g mák
  • 40 g Mestercsalád négyszeres erősségű édesítő
  • 90 ml rizsital 
  • 1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • csipet só

Diós réteghez:

  • 100 g darált dió
  • 20 g Mestercsalád négyszeres erősségű édesítő

Szilvalekvár:

  • 120 g szilvalekvár (most Aldis)

Csokoládémáz:

  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg növényi vaj
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 1 evőkanál növényi tejital (most rizsital)

Tetejére:

  • pár szem ehető cukordíszek 

A gluténmentes karácsonyi palacsintatorta elkészítése:

  • A palacsinta tészta hozzávalóit keverjük el csomómentesre.
  • Picit hagyjuk állni.
  • Forró olajon a palacsinták mindkét oldalát süssük meg.
  • Figyeljünk arra, hogy hosszabb idő elteltével a palacsinta tésztája sűrűsödhet.
  • Ekkor adjunk hozzá vizet, és keverjük el alaposan.
  • Miközben sülnek a palacsinták, daráljuk le a mákot a cukorral.
  • Főzzük meg a növényi italban.
  • Reszeljük bele az 1 egész kezeletlen héjú citromhéját.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Ugyan így járjunk el a dióval is.
  • A dióhoz reszeljük bele a fél kezeletlen héjú citromhéját.
  • Amikor kész az összes palacsinta, és kissé ki is hűlt kezdjük el megtölteni azokat.
  • Szépen egymás után, amíg elfogy az összes palacsinta.
  • Tegyük is be a palacsintatortát a hűtőszekrénybe.
  • Ezután elkészítjük a csokoládémázat.
  • A porcukrot és a kakaóport keverjük össze egy kis lábasban, majd öntsük rá a tejet és kockázzuk rá a növényivajat. 
  • Melegítsük őket össze alacsony lángon. 
  • Várjuk meg, míg az összes vajalternatíva elolvad, elvegyül a krémben, majd még egy kis ideig melegítsük, de folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. 
  • Ha a cukor is szépen elolvadt, nem szemcsés, kapcsoljuk le a lángot.
  • Forrón öntsük a palacsintatorta tetejére, mert gyorsan megszilárdul.
  • Dekoráljuk ehető cukordíszekkel.
  • Amikor teljesen megszilárdult a csokoládémáz, szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes karácsonyi palacsintatorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes palacsintatorta recept

gluténmentes karácsonyi palacsintatorta

Kategória: , , , , ,