Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Spenótos-póréhagymás quiche – gluténmentes lisztkeverékkel

Spenótos póréhagymás quiche gluténmentes lisztkeverékkelHozzávalók kb. 20-22 cmes formához:
A tésztához:

  • 20 dkg It’s us Miklós Universal lisztkeverék (korábbi néven Naturbit Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék)
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db közepes méretű póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg spenótlevél
  • 3 db M-es méretű tojás
  • 1 dl tej
  • 5 dkg natúr krémsajt
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
  • só, bors, őrölt szerecsendió

A tál kikenéséhez:

  • vaj

Elkészítés:

  • A gluténmentes lisztkeveréket, a vajat és a sót aprítógépben – vagy kézzel – összedolgozzuk, hozzáadjuk a (külön felütött) tojást és a vizet és kézzel összegyúrjuk.
  • Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük fél órára. Elővesszük a hűtőből és egy kis lisztkeverékkel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk, úgy, hogy a sütőformánál nagyobb kör alakú tésztát kapjunk.
  • A vajjal kikent sütőtálba tesszük a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, legalább 2 cm.
  • Megszurkáljuk az alját villával, sütőpapírt terítünk rá és száraz babot öntünk rá és 180 °C fokos sütőben így, a nehezékkel együtt sütjük 10 percig (vakon sütjük). 10 perc elteltével kiszedjük a babot és a sütőpapírt, kicsit megint megszurkáljuk villával és még visszatoljuk újabb 5 percre a tésztát – ekkor már a nehezék nélkül.

Elkészítjük a tölteléket.

  • A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben és megdinszteljük rajta a felszeletelt pórét és az apróra vágott fokhagymát.
  • Rádobjuk a nagyobb darabokra tépkedett spenótot, ami pár perc alatt megfonnyad és összeesik, ekkor le is húzzuk a tűzhelyről.
  • Egyesével felütjük a tojásokat és egy nagy tálba öntjük őket, elhabarjuk, hozzáadjuk a krémsajtot, a tejet és a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi őrölt szerecsendiót adunk hozzá és alaposan összekeverjük.
  • Hozzákeverjük a póréhagymás spenótot, elkeverjük és az egészet az elősütött tésztára öntjük. 190 °C fokon kb. 30-40 percig sütjük, majd ha langyosra hűlt, szeleteljük.

Elkészítési idő: kb. 2 óra (sütéssel együtt)

Nehézségi szint: haladó

Kategória: