Epres gluténmentes csokitorta pohárban
Hozzávalók a gluténmentes csokitorta alaphoz:
- 10 dkg gluténmentes étcsokoládé (min. 60%-os)
- 10 dkg puha vaj
- 6 dkg cukor
- 1 db M-es méretű tojás
- 6 dkg rizsliszt
Az epres krémhez:
- 15 dkg 20%-os tejföl
- 5 dkg porcukor
- 2 dl habtejszín
- fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 20 dkg eper turmixolva / pürésítve
- 1 tasak (20 g) gluténmentes zselatinfix
Díszítéshez:
- 15-20 dkg eper
Elkészítés:
- A csokoládét megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a külön, pohárban felütött tojást és végül a rizslisztet.
Kikeverjük, végül hozzáadjuk az olvasztott csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. - Ha kihűlt, elkészítjük a krémet: A habtejszínt felverjük. Az epret megmossuk, majd turmixgéppel pürésítjük. A tejfölt kikeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével és hozzákeverjük az eperpürét is. Óvatosan összeforgatjuk a habtejszínnel, majd hozzákeverjük a zselatinfixet is.
- A süteményt szétmorzsoljuk, kb. 2 dl-es poharak aljába szórunk 2-3 evőkanálnyit, majd kirakjuk a poharak oldalát félbevágott eprekkel és rákanalazunk egy adag krémet.
Hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd tálalás előtt a tetejére is szórunk egy kis süti morzsát.
Elkészítési idő: 70 perc + hűtési idő
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra vonatkozólag:
Energia | 3104 kcal /12975 kJ |
Fehérje | 48 g |
Zsír | 206 g |
Szénhidrát | 260 g |
A tápérték számítást Dékei Zóra dietetikus végezte a Nutricomp szoftverrel.
Ha biztosra szeretnénk menni a gluténmentes piskóta készítéssel, csináljuk így (fázisfotókkal).
- Recept címke: citrom cukor eper gluténmentes étcsokoládé habtejszín poharas desszertek rizsliszt tejföl tojás vaj