Gulyásleves gluténmentes csipetkével – a klasszikusok
Egy jó magyaros gulyásleves bármelyik hideg téli napon jólesik. Most gluténmentes csipetkével készítettük el, hogy a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthassák.
- 50 dkg marhalábszár kis kockákra vágva
- 4 evőkanál (60 g) étolaj (vagy disznózsír)
- 2 közepes méretű (12 dkg) vöröshagyma felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma szétzúzva
- 3 db (40 dkg) sárgarépa meghámozva, felkarikázva
- 2 db (30 dkg) petrezselyemgyökér, megpucolva, felkarikázva
- 4 db közepes (40 dkg) méretű burgonya meghámozva és feldarabolva
- 2-3 csapott teáskanál só
- 3 csapott teáskanál. pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
A gluténmentes csipetkéhez:
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 6,5 dkg rizsliszt
Elkészítés:
- Az olajat felhevítjük és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát.
- Üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a hús, és fehéredésig pirítjuk.
- Ha elfőtte a levét, lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk a pirospaprikával és az őrölt köménnyel, és felöntjük 2 dl vízzel.
- Ha elfőtte a levét, újra felöntjük vízzel, és ezt még megismételjük 3-4 alkalommal, addig, amíg a hús félig megpuhul.
- Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a sót és felöntjük 1,8 liter vízzel.
- Ha felforrt, hozzáadjuk a répát és a petrezselyemgyökeret és fedő alatt főzzük 15 percig, majd hozzáadjuk a krumplit és addig főzzük, míg az is megpuhul.
- Kóstolás után ízlés szerint sózzuk, köménnyel fűszerezzük.
- A csipetkéhez a tojást és a sót egy tálba ütjük, és hozzáadjuk a rizslisztet (fokozatosan), majd a masszából pici darabokat lecsippentünk és ezt a krumpli után nem sokkal a levesbe öntjük.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom 6 adag készítésekor | 1 adagban |
Energia | 1505,4 kJ / 361,0 kcal |
Fehérje | 19,0 g |
Zsír | 16,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,2 g |
Szénhidrát | 31,6 g |
amelyből cukrok | 4,2 g |
Élelmi rost | 6,3 g |
A Gulyásleves gluténmentes csipetkével recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonya étolaj fokhagyma köménymag marhalábszár paprika petrezselyem rizsliszt sárgarépa tojás vöröshagyma