Gluténmentes kürtőskalács – klasszikusok rovatunk újabb gyöngyszeme
Nem sokan készítenek gluténmentes kürtőskalácsot. Ennek oka, hogy nehéz rávenni a tésztát arra, hogy rajta maradjon a formán. Nekünk többszöri nekifutás után sikerült. Külön büszkék vagyunk rá, hogy Mona nem kész gluténmentes lisztkeveréket használt, hanem alternatív gluténmentes liszteket és sikérhelyettesítőt alkalmazott és nem használt finomított cukrot.
Hozzávalók 3 db vékonyabb, vagy 4 db mini, vékony kürtőskalácshoz:
- 15 dkg rizsliszt
- 10 dkg barna rizsliszt
- 8 dkg burgonyakeményítő
- 3 dkg tápióka keményítő
- 2 dkg kölesliszt
- 1 dkg útifű maghéj őrlemény (sikérhelyettesítő)
- 5 dkg margarin
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 2 dkg édesítőszer (* 1:5)
- 1 csomag gluténmentes porélesztő
- 2 dl kéz-meleg víz vagy rizsital
Megforgatáshoz:
- étolaj a kenéshez
- édesítő, vagy fahéjas édesítő, vagy dió, vaníliás édesítő
* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Elkészítés:
- A porélesztőt kézmeleg vízben feloldjuk, a margarint megolvasztjuk.
- A száraz alapanyagokat (kivétel élesztős víz) egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, és a tojást, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős vizet, alaposan kidolgozzuk, és 40 percig meleg helyen pihentetjük.
- Kelesztés után három részre osztjuk a tésztát, majd enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk és felvagdossuk csíkokra.
- Az üres colás dobozokat alufóliába csavarjuk, majd vékonyan beolajozzuk.
- A tésztacsíkokat rátekerjük a dobozokra. A csíkokat tehetjük egymásra is, hogy teljesen betakarjuk, majd beleforgatjuk édesítőszerbe (vagy ízesített édesítőbe, pl. fahéjas, vaníliás stb.)
- Sütőpapíros tepsire állítjuk, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
TIPP: Hogy ne csússzon le a tészta, az első 3-5 percben süssük fektetve, majd állítsuk fel, és így süssük tovább!!!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 125 perc
A dietetikus javaslata: kürtöskalács receptünk magas szénhidrát tartalma miatt fogyasszuk mértékkel!
Tápanyagtartalom | az egész tésztában | 4 darab esetén 1 db. kürtőskalács (kb. 125 g) |
3 darab esetén 1 db kürtőskalács (kb. 167 g) |
Energia | 1636,2 kcal / 6823 kJ | 409 kcal / 1705,8 kJ | 545,6 kcal / 2275,1 kJ |
Fehérje | 24,5 g | 6,1 g | 8,2 g |
Zsír | 30,8 g | 7,7 g | 10,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 7,2 g | 1,8 g | 2,4 g |
Szénhidrát | 304,7 g | 76,2 g | 101,5 g |
amelyből cukrok | 9,8 g | 2,5 g | 3,3 g |
Élelmi rost | 13,1 | 3,3 g | 4,4 g |
A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt burgonyakeményítő édesítőszer glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények kölesliszt kürtős kalács receptek margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt street food tápiókakeményítő tojás