Nagyon mogyorós gluténmentes keksz – Ünnepi vendégváró keksz
Vendégvárónak, vagy ajándékba is tökéletes ez a gluténmentes finomság! Újabb bizonyíték, hogy a cirokból nem csak seprűt lehet készíteni.
- 100 g cirokliszt
- 50 g kölesliszt
- 80 g xilit édesítőszer (nyírfacukor)
- 40 g durvára vágott törökmogyoró
- 75 g házi mogyoróvaj (törökmogyoróból)
- 50 g gluténmentes étcsokoládé (cukormentes)
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- fél teáskanál gluténmentes sütőpor
- pár csepp vaníliaaroma
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki és keverjük össze.
- Adjuk hozzá az enyhén felmelegített mogyoróvajat, a tojást és a vaniliaromát, majd keverjük jól át.
- Két kiskanál segítségével halmozzunk diónyi gombócokat a sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük ki a kekszeket kb. 12-13 perc alatt. Akkor van kész, ha sütőből kivéve enyhén ruganyos még a tészta. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, ez alattt kissé meg is fog keményedni.
- Jól záródó dobozba/üvegbe téve több napig eláll!
Tipp: a mogyoróvajat könnyedén elkészíthetjük úgy, hogy a törökmogyorót kb. 15 perc alatt néhányszor átmozgatva sütőben, vagy serpenyőben megpörköljük, majd konhyaruhával a héját ledörzsöljük. Az így kapott pörkölt, tisztított mogyorót aprítógépbe rakjuk, majd krémes állagúra aprítjuk. Minél nagyobb teljesítményű az aprítónk, annál gyorsabb folyamat! Vigyázzunk, hogy néha pihentessük a gépet, nehogy leégjen a motorja!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy darabban (30 esetében):
Energia | 64,1 kcal/268 kJ |
Fehérje | 1,6 g |
Zsír | 3,5 g |
Szénhidrát | 6,1 g |
Élelmi rost | 0,6 g |
A gluténmentes keksz receptet Dékei Zóra dietetikus, a fotót Szűcs Ábel készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: cirokliszt édes édesítőszer gluténmentes étcsokoládé karácsonyi GM receptek keksz kölesliszt mogyoró mogyoróvaj sütőpor tojás vanília aroma xilit