Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Nagyon mogyorós gluténmentes keksz – Ünnepi vendégváró keksz

Vendégvárónak, vagy ajándékba is tökéletes ez a gluténmentes finomság! Újabb bizonyíték, hogy a cirokból nem csak seprűt lehet készíteni.

mogyorós gluténmentes keksz receptHozzávalók 30 db-hoz:

  • 100 g cirokliszt
  • 50 g kölesliszt
  • 80 g xilit édesítőszer (nyírfacukor)
  • 40 g durvára vágott törökmogyoró
  • 75 g házi mogyoróvaj (törökmogyoróból)
  • 50 g gluténmentes étcsokoládé (cukormentes)
  • 2 közepes méretű (M-es) tojás
  • fél teáskanál gluténmentes sütőpor
  • pár csepp vaníliaaroma

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki és keverjük össze.
  • Adjuk hozzá az enyhén felmelegített mogyoróvajat, a tojást és a vaniliaromát, majd keverjük jól át.
  • Két kiskanál segítségével halmozzunk diónyi gombócokat a sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük ki a kekszeket kb. 12-13 perc alatt. Akkor van kész, ha sütőből kivéve enyhén ruganyos még a tészta. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, ez alattt kissé meg is fog keményedni.
  • Jól záródó dobozba/üvegbe téve több napig eláll!

Tipp: a mogyoróvajat könnyedén elkészíthetjük úgy, hogy a törökmogyorót kb. 15 perc  alatt néhányszor átmozgatva sütőben, vagy serpenyőben megpörköljük, majd konhyaruhával a héját ledörzsöljük. Az így kapott pörkölt, tisztított mogyorót aprítógépbe rakjuk, majd krémes állagúra aprítjuk. Minél nagyobb teljesítményű az aprítónk, annál gyorsabb folyamat! Vigyázzunk, hogy néha pihentessük a gépet, nehogy leégjen a motorja!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy darabban (30 esetében):

Energia 64,1 kcal/268 kJ
Fehérje 1,6 g
Zsír 3,5 g
Szénhidrát 6,1 g
Élelmi rost 0,6 g

A gluténmentes keksz receptet Dékei Zóra dietetikus, a fotót Szűcs Ábel készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , , ,