Sütés nélküli meggyes tej- és gluténmentes torta
KolosFreeFood rovatunk újabb egy sütés nélküli gluténmentes tortával bővült
Ezekben a forró kánikulai napokban az embernek nincs kedve bekapcsolni a sütőt, amikor a konyhában így is ezer fok van. Ez a torta viszont nem igényel sütést, mindössze főzést csak. Természetesen glutén-tojás- és tejmentes torta.
Hozzávalók: 12 szelet (6 főre: 2 szelet 1 adag)
torta alapja
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 8 szelet gluténmentes Abonett szelet
- 25 g dió ledarálva
- 3 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 100 g olvasztott margarin
meggyes réteg
- 250 g magozott meggy
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál Lucullus zselatinpor
- 1 teáskanál Lucullus őrölt fahéj
- csipet só
joghurtos réteg
- 1 dl növényi ital (most „rizstej”)
- 500 ml Dream joya növényi alapú joghurt
- 1 evőkanál cukor
- 3,5 teáskanál Lucullus zselatinpor
- csipet só
A tej- és gluténmentes torta elkészítése:
- A tészta száraz összetevőit elkeverjük egy tálban, és hozzáadjuk az olvasztott margarint, összegyúrjuk
- 20 cm belső átmérőjű tortaforma aljára halmozzuk el a torta alapját, elegyengetjük, úgy, hogy kis karimája legyen, ahová beöntjük a meggyes réteget
- Tegyük a hűtőbe egy órára pihenni, hűlni
- A meggyet a többi hozzávalóval elkezdjük főzni, a zselatinpor kivételével
- A meggy levet fog engedni, amikor már forr, mehet bele a zselatinpor, majd turmixoljuk össze a meggyel, egyet forraljunk még rajta, majd vegyük le a tűzről, és pár percig hűtsük
- Öntsük a torta alapjára, és tegyük vissza a hűtőbe két órára pihenni, hűlni
- Ha megdermedt a meggyzselénk, elkezdhetjük készíteni a joghurtos réteget
- A tejet forraljuk fel a cukorral, és a zselatinnal, majd adjuk hozzá a joghurtot, de óvatosan melegítsük, ne forraljuk, mert a „joghurt” kicsapódik
- Óvatos mozdulatokkal öntsük rá a tortánkra a joghurtos réteget
- Tegyük a hűtőbe három órára pihenni, hűlni.
Dekoráljuk a tetejét, és fogyasszuk egészséggel
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 8 óra (pihentetéssel együtt)
Nem tartalmaz tejet ezért laktózmentes is, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik a gluténmentes diétájuka.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet sütés nélkül tortában (12 szeletre vágva) |
6 főre a sütés nélküli tortában (2 szelet 1 főre) |
Energia | 8568 kJ / 2040 kcal | 714 kJ / 170 kcal | 1428 kJ / 340 kcal |
Zsír | 103,4 g | 8,6 g | 17,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 48,2 g | 4,0 g | 8,0 g |
Szénhidrát | 214,3 g | 17,9 g | 35,7 g |
amelyből cukrok | 94,6 g | 5,4 g | 15,8 g |
Rost | 15,3g | 1,3 g | 2,6 g |
Fehérje | 48,7 g | 4,1 g | 8,1 g |
Só | 1,87 g | 0,16 g | 0,31 g |
A sütés nélküli tej- és gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Abonett gluténmentes extrudált kenyér citrom cukor dió gluténmentes zabpehely kakaópor margarin meggy növényi joghurtalternatíva őrölt fahéj porcukor rizsital só torta zselatin