Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Blanka gluténmentes bagel receptje tej- és tojás nélkül

Kis Blanka – Gluténmentes gasztronómia rovatunknak küldte a következő levelet:

Már egyre többen tudják, hogy mi az a „bagel”, ugyanis ezt az amerikai péksüteményt már az egész világ ismeri és szereti. De láttatok már belőle gluténmentes, csomagolt változatot? Mert én még Magyarországon nem láttam, így jött az ötlet, hogy készítsek bagelt otthon. Megmondom őszintén, hogy nekem a kenyérfélék sütése a gyenge pontom, mert nem sokszor próbáltam kenyeret sütni (hiszen nem is annyira szeretem), így még nem gyakoroltam eleget. Úgyhogy most nagyon ráálltam arra, hogy bővítsem a tudásomat, és sikerüljön egy igazi puha kenyeret sütni. De, hogy ne hazudtoljam meg magamat, rögtön egy nehezebb recepttel kezdtem, mert szeretem a kihívásokat. De meg kell, hogy mondjam, a nagy izgalom segített, mert isteni, kívül ropogós, belül puha bagel lett a végeredmény! Egyszerűen boldogsággal töltött el, ahogy a tészta a kétszeresére megkel, majd a sütőben is kétszeresére nő.

gluténmentes bagel recept gluténmentes gasztronómia

Tej- és tojás- és persze gluténmentes bagel

gluténmentes bagel recept Hozzávalók 5 db-hoz:

  • 250 g Old Millers’ Smart Miller gluténmentes lisztkeverék
  • 2 teáskanál napraforgó olaj
  • ½ teáskanál só
  • 1,5 dl meleg víz
  • ½ evőkanál cukor
  • 50 g friss élesztő

A főzővízbe:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • A tetejére:
  • 5 evőkanál (aranysárga) lenmag, vagy szezámmag

Elkészítés:

  • Tegyük egy kisebb tálba a felmelegített vizet és keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  • Amíg az élesztő teszi a dolgát, addig vegyünk elő egy nagy tálat, öntsük bele a lisztet, keverjük hozzá a sót és adjuk hozzá az olajat. Az élesztős vizet is hozzáöntjük és a robotgépünk dagasztó fejének a segítségével összedolgozzuk.
  • Dagasztás közben 4 evőkanál vizet adunk hozzá. A tésztának nyúlósnak kell lennie.
  • Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni (kb. 30 perc).
  • Ha megkelt, borítsuk lisztezett felületre és gyúrjuk alaposan át. Osszuk öt részre, és formázzunk zsemleszerű golyókat belőlük, majd egy fakanál nyelével formáljunk lyukat a közepébe (ne legyen túl kicsi, mert főzésnél beforrhat, és akkor zsemlét kapunk a bagel helyett.)
  • Egy nagy lábosban tegyünk fel vizet forrni, majd kavarjuk a vízbe a cukrot és a szódabikarbónát, és szűrőlapát segítségével tegyük egyesével a bageleket a vízbe (úszni fognak a felszínen) és kb. 5 másodpercig főzzük az egyik oldalát, majd 5 másodpercig a másikat.
  • Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megszórjuk a tetejüket a magokkal. Légkeveréses, előmelegített sütőben, 200 °C-on, 25 perc alatt készre sütjük.
  • Kihűlve, szendvicsként tálaljuk.
  • Nekem nagy kedvencem a laktózmentes sajtkrémmel megkent, füstölt lazaccal, paradicsommal és ruccolával töltött bagel.
Tápanyagtartalom az egészben 5 db. esetén 1 db. bagelben
Energia 4942 kJ / 1179 kcal 988 kJ / 236 kcal
Zsír 24,3 g 4,9 g
  amelyből telített zsírsavak 2,6 g 0,5 g
Szénhidrát 214,8 g 43,0 g
  amelyből cukrok 20,4 g 4,1 g
Rost 22,9 g 4,6 g
Fehérje 17,7 g 3,5 g
3,0 g 0,60 g

A gluténmentes bagel tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,