Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes édesburgonyás lángos

lángos recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy édesburgonyás gluténmentes lángossal bővült.

Ki mondta azt, hogy lángost csak nyáron a strandon lehet enni? Ebben az őszi időben is nagyon finom édesburgonyás lángost készítettem. a sok-sok burgonya szinte teljesen megakadályozta, hogy olajos mellékíze legyen a lángosnak. Most feltételként a klasszikus vegaföl, növényi sajt, fokhagyma mellé sült bacon kockák is kerültek. Én leginkább a bucisabb lángost kedvelem, ezért lett belőle 5 db, de ha valaki inkább a ropogósat kedveli, nyilván több lángost tud elkészíteni ebből a megadott mennyiségből.

Hozzávalók (5 db):

  • 250 g főtt édesburgonya, héja nélkül
  • 240 g Naturbit glutén- és búzamentes gluténmentes lisztkeverék
  • 210 g langyos víz
  • 25 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 8 g só
  • egy evőkanálnyi étolaj
  • olaj a sütéshez

Feltét:

  • ízlés szerint Finó vegajo vegaföl
  • ízlés szerint Finó vegajo növényi sajtpótló
  • fokhagyma
  • baconkockák (mikróba, lefedve szoktam elkészíteni, kb. 1,5 perc alatt gyönyörűen megsülnek a kis kockák)

Az gluténmentes édesburgonyás lángos elkészítése:

  • Az édesburgonyát én mikróhullámú sütőben szoktam elkészíteni, kb. 7-10 perc alatt teljesen megpuhul.
  • Az édesburgonyát, ha már kihűlt, lehéjazzuk, és villával összetörjük.
  • Kimérjük a langyos vizet, adunk hozzá friss élesztőt és cukrot.
  • Megvárjuk, amíg az élesztő elkezd növekedni.
  • Közben kimérjük a lisztet, sót.
  • Összekeverjük, és jól átdagasztjuk az egész tésztát. (érdemes gumikesztyűt használni a liszt miatt)
  • Érdemes egy kevés étolajat tenni a kezünkre/vagy a kesztyűnkre, hogy könnyebbed tudjunk dolgozni a tésztával.
  • Meleg helyen a duplájára hagyjuk kelni. 
  • A tészta inkább lágy lesz, mintsem a hagyományos kelt tészta állaga.
  • Olajos kézzel tenyérnyi méretű darabokat formázunk belőle.
  • Nem túl forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  • Tegyük papírtörlőre őket, hogy az esetleges felesleges étolajat leitatódjon a lángosokról.
  • Ízlés szerinti feltéttel fogyasszuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

Az édesburgonyás lángos tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes lángos recept

gluténmentes édesbrugonyás lángos

Kategória: , , ,