Cheddar jellegű növényi sajtkrém
KolosFreeFood receptválogatásunk egy növényi sajtkrémmel bővült.
Készítettem már növényi sajtot kölesből, körözöttet is, de most épp elérkezett az idő sajtkrém készítéséhez. Nagyon sok idegen nyelvű receptet néztem át, több fajtából kombináltam össze az én ízlésemnek megfelelően. Mivel ennéd? Zöldségekkel, vagy frissen sült bagettel?
Hozzávalók:
- 150 g kesudió
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál tápiókakeményítő
- 4 teáskanál psylium rost útifűmaghéj
- 2- 3 teáskanál só (ízlés szerint)
- 7 evőkanál gluténmentes sörélesztőpehely
- 2 teáskanál curry (szín miatt)
- 4 dl meleg víz
- 2 teáskanál mustár
- 2 – 3 evőkanál almaecet
- 150 g pucolt, főtt sárgarépa
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- ízlés szerint frissen őrölt bors
A cheddar jellegű növényi sajtkrém elkészítése:
- A kesudiót leöntjük a forró vízzel. 30 percig pihentetjük. Majd leöntjük róla a vizet. Erre a leöntött vízre nem lesz szükségünk.
- A főtt, sárgarépát apróra vágjuk, és turmixgépbe töltjük a kesudióval..
- Ezt felöntjük 1,5 dl vízzel. Elkezdjük turmixolni.
- Amikor kezd a kesudió és a répa is pürésedni, adjuk hozzá a keményítőt, és a sörélesztőpelyhet.
- Ismét turmixoljuk tovább.
- Pár perc múlva mehet bele a só, bors, az almaecet, mustár és a curry is.
- Tovább pürésítjük.
- Az egész pürét beöntjük egy kisebb edénybe, nem baj, ha a püré folyékonyabb, mert pár percig forraljuk úgy is.
- Ekkor be tudjuk állítani a savasságát almaecet- vagy citromlé segítségével. Tudjuk szabályozni a sűrűségét is, útifűmaghéjjal. (Én kicsit sűrűbben szeretem, tettem még bele útifűmaghéjat)
- Főzés után hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk.
- Kb. egy hétig eláll a hűtőszekrényben.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 60 perc
A mediterrán növényi sajtkrém tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: almaecet bors citrom curry főétel gyors ivóvíz kesudió mustár psyllium rost (útifűmaghéj) sajtkrém sárgarépa só sörélesztőpehely tápióka keményítő