Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Szalonnás, lilahagymás gluténmentes pogácsa

hagymás gluténmentes pogácsa receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy Szalonnás, lilahagymás gluténmentes pogácsával bővült.

Hideg tél előtti estéken, egy forró teával legjobb nassolni való egy pogácsa egy kiváló film mellé. A szalonna füstössége nagyszerűen illik a lilahagyma édeskés ízéhez. A pogácsa tetején lévő köménymagok pedig jól illenek mindkettő alkotóelemhez. Ez a pogácsa most tej-tojásmentes is. Tetejét vegán vajpótlóval és ketchup keverékével kentem le, ettől lett szép színe.

A gluténmentes pogácsa receptünk nem tartalmaz tejet, így laktózmentes és tejmentes is egyszerre.

Hozzávalók (22 db egyforma pogácsához):

  • Mimen minden allergéntől mentes pogácsa lisztkeverék 250 g
  • 30 g füstöltszalonna
  • 160 g lilahagyma
  • csipetnyi só
  • ízlés szerinti frissen őrölt bors
  • 70 g ligamargarin
  • növényi tejföl, Finó vegaföl, 70 g
  • 70 g kézmeleg víz
  • 15 g friss élesztő
  • 5 g só
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 1 evőkanál növényi Ráma vegán vajpótló
  • 1 teáskanál ketchup
  • ízlés szerint egész köménymag

Nyújtáshoz:

  • 1-2 evőkanál kukoricaliszt

Szalonnás, lilahagymás gluténmentes pogácsa elkészítése:

  • A szalonnát nagyon apró kockára vágjuk fel.
  • Odatesszük a szalonnát megsütni.
  • Közben a lilahagymát megpucoljuk, lereszeljük a szalonnára.
  • Megpirítjuk egy csipetnyi sóval, és frissen őrölt borssal.
  • Ezután hagyjuk kihűlni.
  • A liszttel összekeverjük a sóval, ligamargarinnal.
  • Öntsük hozzá a csipet cukrot, a langyos vizet.
  • Dolgozzuk össze ezeket, adjuk hozzá a kihűlt szalonnás-lilahagymás keveréket, vizet, növényi tejfölt.
  • Szép egyenletes tésztává gyúrjuk össze.
  • Először inkább ragacsos lesz a tészta, de később a további dolgozás után szépen elválik a kezünktől.
  • A tésztát hagyjuk kelni kb. 20 percig meleg helyen, letakarva.
  • Ezután nyújtáshoz használjunk egy kevés kukoricalisztet.
  • 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, tetejét bevagdossuk, ízlés szerinti méretűre szaggassuk ki.
  • Tetejét kenjük le a vegán vajpótlós, kecthupos keverékével, szórjuk meg egész köménymaggal.
  • Süssük meg a pogácsákat előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. szalonnás, lilahagymás gluténmentes pogácsában
Energia 7676 kJ / 1828 kcal 348 kJ / 83 kcal
Zsír 94,5 g 4,3 g
  amelyből telített zsírsavak 46,4 g 2,1 g
Szénhidrát 204,9 g 9,3 g
  amelyből cukrok 24,0 g 1,1 g
Rost 21,7 g 1,0 g
Fehérje 26,7 g 1,2 g
7,31 g 0,33 g

A szalonnás, lilahagymás gluténmentes pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

szalonnás hagymás gluténmentes pogácsa recept

szalonnás hagymás gluténmentes pogácsa

Kategória: , ,