Csülök Kolos módra – gluténmentes ebéd ötlet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes csülök bővült.
Mivel december közepén van a születésnapom, mindig ellátogatunk ilyenkor a karácsonyi vásárra. Ahol is finomabbnál finomabb ételek készülnek. Akkor ott kívántam meg a csülköt. Elkészítettem otthon ezt a finomságot. Kuktát és agyagedényt használtam a főzéshez.
Hozzávalók (8 főre):
- 1,7 kg füstölt csülök
- annyi víz, amennyi ellepi a kuktában, ezt kétszer kell
- 2 db édesburgonya – 350 g
- 2 db burgonya – 220 g
- 2 db egész fokhagyma
- 2 db lilahagyma – 220 g
- 1 kanál sertészsír
- 0,33 l gluténmentes sör (most pécsi gluténmentes sör)
párolt lilakáposzta (most 1 kg káposztához):
- 1 kg lilakáposzta
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál egész fűszerkömény
- 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
- frissen őrölt bors
- 2 dl víz
- 100 g frissen reszelt alma (most idared)
- 2 teáskanál ételecet (10%-os)
A csülök elkészítése:
- Áztassuk be vízbe az agyagedényünket, amíg a csülök is ázik.
- A csülköt beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi, hagyjuk így 1 órán át.
- Áztatás után tegyük kuktába, és felöntjük vízzel, kb. 1 -1,5 órán át főzzük.
- Pucoljuk meg a krumplitat, a lilahagymát.
- A fokhagyma külső héját szedjük csak le.
- Burgonyát és a lilahagymát vágjuk félbe.
- A fokhagymát egészben vágjuk félbe.
- Az agyagedényből kiöntjük a vizet.
- Tegyük bele a közben megfőtt csülköt, a zöldségeket és az egy evőkanál sertészsírt.
- Öntsük bele a sört is.
- Előmelegített 200 °C fokos sütőben a tálban lefedve süssük kb. 1-1,5 órán át.
- Addig elkészítjük a párolt káposztát.
- Elsőnek készítsük el a párolt káposztát.
- Aprítsuk fel a káposztát, egy nagyobb edénybe tegyük bele.
- Adjunk hozzá vizet, cukrot, sót, borsot és a fűszerköményeket.
- Pároljuk körülbelül 20 percig, érdemes gyakran kevergetni. (attól függően, hogy a káposzta mennyire friss, érdemes még vizet önteni a káposzta alá, ha nem puhult még meg, és elfőtte a levét)
- Amikor már majdnem megpuhult a káposzta, reszeljünk hozzá almát.
- Ezzel még pár percig pároljuk együtt.
- Ezután tegyük hozzá az ecetet.
- Az ecettől kissé elszíneződik a káposzta, de megtartja a roppanós állagát.
- Pár percig főzzük együtt az ecettel a káposztát.
- Tegyük félre kihűlni.
- Kissé kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 4+2 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A mediterrán gluténmentes csülök tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma bors burgonya cukor ecet édesburgonya főétel fokhagyma glutén és tejmentes ivóvíz lila hagyma sertés csülök só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes zsír