Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Csülök Kolos módra – gluténmentes ebéd ötlet

gluténmentes csülök receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes csülök bővült.

Mivel december közepén van a születésnapom, mindig ellátogatunk ilyenkor a karácsonyi vásárra. Ahol is finomabbnál finomabb ételek készülnek. Akkor ott kívántam meg a csülköt. Elkészítettem otthon ezt a finomságot. Kuktát és agyagedényt használtam a főzéshez.

Hozzávalók (8 főre):

  • 1,7 kg füstölt csülök
  • annyi víz, amennyi ellepi a kuktában, ezt kétszer kell 
  • 2 db édesburgonya – 350 g 
  • 2 db burgonya – 220 g
  • 2 db egész fokhagyma
  • 2 db lilahagyma – 220 g 
  • 1 kanál sertészsír
  • 0,33 l gluténmentes sör (most pécsi gluténmentes sör)

párolt lilakáposzta (most 1 kg káposztához):

  • 1 kg lilakáposzta
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál egész fűszerkömény
  • 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
  • frissen őrölt bors
  • 2 dl víz
  • 100 g frissen reszelt alma (most idared)
  • 2 teáskanál ételecet (10%-os)

A csülök elkészítése:

  • Áztassuk be vízbe az agyagedényünket, amíg a csülök is ázik.
  • A csülköt beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi, hagyjuk így 1 órán át.
  • Áztatás után tegyük kuktába, és felöntjük vízzel, kb. 1 -1,5 órán át főzzük.
  • Pucoljuk meg a krumplitat, a lilahagymát.
  • A fokhagyma külső héját szedjük csak le.
  • Burgonyát és a lilahagymát vágjuk félbe.
  • A fokhagymát egészben vágjuk félbe.
  • Az agyagedényből kiöntjük a vizet.
  • Tegyük bele a közben megfőtt csülköt, a zöldségeket és az egy evőkanál sertészsírt.
  • Öntsük bele a sört is.
  • Előmelegített 200 °C fokos sütőben a tálban lefedve süssük kb. 1-1,5 órán át.
  • Addig elkészítjük a párolt káposztát.
  • Elsőnek készítsük el a párolt káposztát.
  • Aprítsuk fel a káposztát, egy nagyobb edénybe tegyük bele.
  • Adjunk hozzá vizet, cukrot, sót, borsot és a fűszerköményeket.
  • Pároljuk körülbelül 20 percig, érdemes gyakran kevergetni. (attól függően, hogy a káposzta mennyire friss, érdemes még vizet önteni a káposzta alá, ha nem puhult még meg, és elfőtte a levét)
  • Amikor már majdnem megpuhult a káposzta, reszeljünk hozzá almát.
  • Ezzel még pár percig pároljuk együtt.
  • Ezután tegyük hozzá az ecetet.
  • Az ecettől kissé elszíneződik a káposzta, de megtartja a roppanós állagát.
  • Pár percig főzzük együtt az ecettel a káposztát.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Kissé kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 4+2 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A mediterrán gluténmentes csülök tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csülök recept

gluténmentes csülök

Kategória: , ,