Epres gluténmentes szelet – különleges alkalmakra
KolosFreeFood receptválogatásunk egy különleges epres gluténmentes szelettel bővült.
Eper, pezsgő, alkohol… kellemes szerelmes együttlétek kihagyhatatlan finomsága. Természetesen el lehet készíteni, alkoholmentesen is, mivel a pezsgő főzésekor úgy is elfő az alkohol tartalma. Most 1,5 dl alholt nem forraltam fel, hanem abba áztattam be a zselatint. Izgalmas ízorgia, nem csak szerelmeseknek ajánlom, megéri elkészíteni.
Hozzávalók (20 szelethez):
Piskótához:
- 6 db egész tojás
- 6 púpos evőkanál kristálycukor
- 6 púpos evőkanál It’s us Naturbit barna rizsliszt
- fél zacskó gluténmentes sütőpor
- csipet só
Pezsgőkrémhez:
- 750 ml édes pezsgő
- 2 db tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- csipet só
- 60 g It’s us Naturbit kukoricakeményítő
- 30 g Lucullus zselatinpor
- 250 ml Alpro növényi tejszín alternatíva
- 1 evőkanál porcukor
Eperkrém
- 700 g friss eper
- 1 egész bio citrom reszelt héja
- 1 egész citrom frissen facsart leve
- 2 dl víz
- 5 evőkanál cukor
- csipet só
- 20 Lucullus zselatinpor
Tetejére:
- 25 g friss eper
- 20 g durvára vágott pisztácia
A gluténmentes eper szelet elkészítése:
- A tojásokat válasszuk szét.
- Egy csipet sóval verjük fel a tojásfehérjét.
- Ezután a cukorral a tojások sárgáját.
- Amikor készen van, óvatosan apránként szitáljuk bele a sütőporos rizslisztes.
- Óvatosan forgassuk össze az egészet.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele.
- Előmelegített 165 C-os sütőben süssük készre kb. 20 perc alatt.
- Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni a tepsiben.
- A növényi tejszín alternatívát verjük kemény habbá egy evőkanál porcukorral.
- A pezsgőből öntsünk ki 1,5 dl-t.
- A maradék pezsgőhöz adjuk a két tojássárgáját és a keményítőt, cukrot sót.
- Alaposan keverjük el, csomómentesre.
- Kezdjük el forralni az egészet, de folyamatosan keverjük.
- Közben a maradék pezsgőhöz adjuk a zselatint.
- Amikor már forraltuk pár percig, adjuk hozzá a zselatint, ami már megszívta magát nedvességgel.
- Nagyon óvatosan adjuk a felforrt pezsgőhöz, így együtt már csak egy pillanatig melegítsük össze.
- Vegyük le a tűzről és forgassuk hozzá a felvert növényi habot.
- A piskótát én torta fóliával tekertem körbe a tepsiben.
- Így öntöttem rá a kihűlt piskótára a pezsgőkrémet.
- A fólia megakadályozza, hogy lefolyjon róla a krém, illetve segít abban is, hogy még egy réteg krémet öntsünk rá.
- A pezsgőkrémes piskótát tegyük be hűtőszekrénybe.
- Amíg dermed a krém, pucoljunk pisztáciát.
- Kissé törjük durvára.
- Az epret mossuk meg.
- A tetejére szántat pedig vágjuk apró darabokra.
- Turmixoljuk össze az epreket a vízzel.
- Ebből vegyünk ki 1,5 dl-t.
- Ebbe tegyük bele a zselatin port.
- A maradék epres levet a cukorral, sóval, frissen facsart citromlével és a héjával alaposan forraljuk össze.
- Amikor már jól forr, ismét óvatosan adjuk hozzá a megduzzadt zselatint, és melegítsük össze az egészet.
- Ezt az epres folyadékot is öntsük az időközben kissé megdermedt pezsgőkrémre.
- Tegyük újra hőszekrénybe dermedni a desszertet.
- Amikor kissé kezd kötni az epres zselatinos réteg, szórjuk meg a tetejét eperdarabokkal és durvára tört pisztáciával.
- Hagyjuk a hűtőszekrényben dermedni az egészet.
- Pár óra múlva, vagy akár egy éjszaka után már könnyen tudjuk szeletelni a süteményt, de természetesen tekerjük le róla a tortafóliát.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra és a pihentetés
- Recept címke: barna rizsliszt eper glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes kristálycukor kukoricakeményítő pezsgő pisztácia porcukor rizs főzőkrém só tojás tojássárgája zselatin