Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Epres gluténmentes szelet – különleges alkalmakra

kolos epres gluténmentes zstelet receptjeKolosFreeFood receptválogatásunk egy különleges epres gluténmentes szelettel bővült.

Eper, pezsgő, alkohol… kellemes szerelmes együttlétek kihagyhatatlan finomsága. Természetesen el lehet készíteni, alkoholmentesen is, mivel a pezsgő főzésekor úgy is elfő az alkohol tartalma. Most 1,5 dl alholt nem forraltam fel, hanem abba áztattam be a zselatint. Izgalmas ízorgia, nem csak szerelmeseknek ajánlom, megéri elkészíteni.

Hozzávalók (20 szelethez):

Piskótához:

  • 6 db egész tojás
  • 6 púpos evőkanál kristálycukor
  • 6 púpos evőkanál It’s us Naturbit barna rizsliszt
  • fél zacskó gluténmentes sütőpor
  • csipet só

Pezsgőkrémhez:

  • 750 ml édes pezsgő
  • 2 db tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 60 g It’s us Naturbit kukoricakeményítő
  • 30 g Lucullus zselatinpor
  • 250 ml Alpro növényi tejszín alternatíva
  • 1 evőkanál porcukor

Eperkrém

  • 700 g friss eper
  • 1 egész bio citrom reszelt héja
  • 1 egész citrom frissen facsart leve
  • 2 dl víz
  • 5 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 20 Lucullus zselatinpor

Tetejére:

  • 25 g friss eper
  • 20 g durvára vágott pisztácia

A gluténmentes eper szelet elkészítése:

  • A tojásokat válasszuk szét.
  • Egy csipet sóval verjük fel a tojásfehérjét.
  • Ezután a cukorral a tojások sárgáját.
  • Amikor készen van, óvatosan apránként szitáljuk bele a sütőporos rizslisztes.
  • Óvatosan forgassuk össze az egészet.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele.
  • Előmelegített 165 C-os sütőben süssük készre kb. 20 perc alatt.
  • Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni a tepsiben.
  • A növényi tejszín alternatívát verjük kemény habbá egy evőkanál porcukorral.
  • A pezsgőből öntsünk ki 1,5 dl-t.
  • A maradék pezsgőhöz adjuk a két tojássárgáját és a keményítőt, cukrot sót.
  • Alaposan keverjük el, csomómentesre.
  • Kezdjük el forralni az egészet, de folyamatosan keverjük.
  • Közben a maradék pezsgőhöz adjuk a zselatint.
  • Amikor már forraltuk pár percig, adjuk hozzá a zselatint, ami már megszívta magát nedvességgel.
  • Nagyon óvatosan adjuk a felforrt pezsgőhöz, így együtt már csak egy pillanatig melegítsük össze.
  • Vegyük le a tűzről és forgassuk hozzá a felvert növényi habot.
  • A piskótát én torta fóliával tekertem körbe a tepsiben.
  • Így öntöttem rá a kihűlt piskótára a pezsgőkrémet.
  • A fólia megakadályozza, hogy lefolyjon róla a krém, illetve segít abban is, hogy még egy réteg krémet öntsünk rá.
  • A pezsgőkrémes piskótát tegyük be hűtőszekrénybe.
  • Amíg dermed a krém, pucoljunk pisztáciát.
  • Kissé törjük durvára.
  • Az epret mossuk meg.
  • A tetejére szántat pedig vágjuk apró darabokra.
  • Turmixoljuk össze az epreket a vízzel.
  • Ebből vegyünk ki 1,5 dl-t.
  • Ebbe tegyük bele a zselatin port.
  • A maradék epres levet a cukorral, sóval, frissen facsart citromlével és a héjával alaposan forraljuk össze.
  • Amikor már jól forr, ismét óvatosan adjuk hozzá a megduzzadt zselatint, és melegítsük össze az egészet.
  • Ezt az epres folyadékot is öntsük az időközben kissé megdermedt pezsgőkrémre.
  • Tegyük újra hőszekrénybe dermedni a desszertet.
  • Amikor kissé kezd kötni az epres zselatinos réteg, szórjuk meg a tetejét eperdarabokkal és durvára tört pisztáciával.
  • Hagyjuk a hűtőszekrényben dermedni az egészet.
  • Pár óra múlva, vagy akár egy éjszaka után már könnyen tudjuk szeletelni a süteményt, de természetesen tekerjük le róla a tortafóliát.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra és a pihentetés

epres gluténmentes szelet KolosFreeFood

Kategória: , , ,