Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Epres, tejszínes gluténmentes szülinapi torta – Iri mama konyhája

gluténmentes szülinapi torta recept Iri mamaIri mama szülinapi tortája:

Igen csak megtréfált 13.-a🙂. Ilyen sok kudarcom nem volt még torta készítése közben. Azért a végére csak meg lett, és nagyon finomra is sikeredett ez a gluténmentes szülinapi torta.

Hozzávalók a tésztához (12 szeletes lesz a torta):

  • 3 db M-es méretű tojás
  • 50 g cukor
  • 70 g gluténmentes liszt
    Ez a torta bármilyen liszttel elkészíthető, sütőpor nélkül. Lapokat egyben is lehet sütni, majd elvágni.
  • Ez egy db tortalaphoz való, 2x kell megsütni. (Külön sütöm a lapokat.)

Krémhez (krém főzős pudingporral is készülhet):

  • 2 db M-es tojás
  • 50 g cukor
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 10 g vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 20 g gluténmentes liszt
  • 350 g tej (növényi alternatíva is jó)
  • 50 g vaj vagy margarin

Krémhez és díszítéshez:

  • 500 g tejszín (növényi alternatíva is jó)
  • 400 g friss eper

A gluténmentes szülinapi torta elkészítése:

  • Iri mama gluténmentes szülinapi tortájaTojásokat nem választom szét, egy tálba felütöm, hozzáadom a cukrot (3 evőkanál), jó habosra, duplájára keverem kézi mixerrel.
  • A sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre. Egy 27 cm Ø tortaformát, kókusz olajjal lepermetezem, liszttel beszórom.
  • Ezután a jó habosra vert masszába kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet. (3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt) Belesimítom a formába, majd 13 percen keresztül sütöm. Ellenőrizze mindenki, lehet, hogy pár perccel tovább kell sütni.
  • Amíg sül, ugyan így bekeverem a másik laphoz valót.
  • Kisült piskótát rácson hűtöm. A krémhez, lábasba teszem a tojásokat, cukrot, vaníliát, sót, keményítőt, lisztet egy pici tejjel csomómentesre keverem, hozzáöntöm a többi tejet, sűrűre főzöm, langyosra hűtöm.
  • Addig megtisztítom az epret, félbevágom.
  • Tejszínt kemény habbá verem, cukor nélkül. Eddigre kihűlt a puding is.
    Beleteszem a margarint, kézi mixerrel habosra dolgozom.
  • A keményre vert tejszínhab felét, kézi habverővel óvatosan belekeverem.
  • Torta tálcára teszem az egyik lapot, betöltöm a krémmel. Tetejére is hagyok egy keveset.
  • Megrakom eperrel, rá tejszínhabot, és a tortalappal koronázom.
  • A maradék krémmel lekenem, majd díszítem.
  • Azonnal fogyasztható, nem kell várni arra, hogy megdermedjen.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: haladó, közepesen bonyolult az elkészítése

Ez a torta gluténmentes, laktózmentes és tejmentesen is készíthető!

A recept tápérték számítása folyamatban van.

A gluténmentes szülinapi torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szülinapi torta recept

epres, tejszínes gluténmentes szülinapi torta

Kategória: , , , , ,