Farsangi fánk gluténmentesen egy óra alatt
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes farsangi fánkkal bővült.
Itt a farsangi szezon, lehet enni minden mennyiségben fánkot. Készítettem már sós verzióban, most édesben készítettem el. Igazán finom, puha és cirokliszttel készült. Legfinomabb házi sárgabarack lekvárral, de nem tudtam ellenállni a mentes mogyorókrémnek sem, tettem rá azt is.
Hozzávalók (9 db nagyobb farsangi fánkhoz):
- 300 g It’s us Mimen cirok gluténmentes pékáru lisztkeverék
- 20 ml frissen facsart narancslé
- egy egész kezeletlen héjú, narancs reszelt héja
- 220 ml víz
- 17 g friss élesztő
- csipet cukor
- 2 db közepes (M-es) méretű tojássárgája
- 35 g (1:4) negyedannyi édesítő
- 20 g olvasztott margarin
- 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- csipet só
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál rumaroma
Sütéshez:
- bő forró napraforgó étolaj
A gluténmentes farsangi fánk elkészítése:
- 50 ml langyos vízben a csipet cukorral keltsük életre a friss élesztőt.
- Amíg éledezik az élesztő, mérjük ki a száraz hozzávalókat.
- Facsarjuk ki a narancs levét, és reszeljük le a kezeletlen héjú narancs héját.
- Ha felfutott az élesztő, öntsük a száraz összetevőkre.
- Adjuk hozzá a narancslevet, és az olvasztott margarint is.
- A tojások sárgáját is adjuk hozzá.
- Öntsük bele a rum- és vanília aromát is.
- Most gumikesztyűvel kezdtem el gyúrni a tésztát.
- Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, és gyúrjuk rugalmas tésztává.
- Amikor a tészta kész, egy sütőpapíron nyújtsuk egy ujjnyi vastagságúra.
- Szaggassuk ki fánk vagy pogácsa szaggatóval.
- Nekem most 9 db nagyobb fánk lett így belőle.
- Tegyük félre letakarva megkelni a fánkokat.
- fél óra múlva, amikor duplájára keltek a tészták, süssük ki.
- Bő forró olajban süssük meg mindkét oldalát a fánkoknak.
- Majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
- Lekvárral, porcukorral, mogyorókrémmel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes Farsangi fánkban díszítés nélkül |
| Energia | 7282 kJ / 1738 kcal | 809 k / 193 kcal |
| Zsír | 76,6 g | 8,5 g |
| amelyből telített zsírsavak | 19,3 g | 2,1 g |
| Szénhidrát | 231,8 g | 25,8 g |
| amelyből cukrok | 7,7 g | 0,9 g |
| Rost | 31,5 g | 3,5 g |
| Fehérje | 18,3 g | 2,0 g |
| Só | 2,06 g | 0,23 g |
A gluténmentes farsangi fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édesítőszer élesztő fánk farsang glutén és tejmentes It's us mimen cirkos lisztkeverék margarin narancs narancslé psyllium rost (útifűmaghéj) rumaroma tojássárgája vanília aroma víz











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

