Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes hamis Rákóczi túrós

túrós recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes hamis Rákóczi túróssal bővült.

Az utóbbi időben rettentően hiányzik a túró. Évek óta nem ehetem, hiszen kiderült, hogy tejfehérje érzékeny vagyok. Legjobban a köles vált be, mint túró. Mivel a köles elég dús szénhidrátban, próbáltam a tésztájával csökkenteni a kalóriákat, ráadásul negyedannyi édesítővel helyettesítettem a cukrot. Nagyon finom, ízletes desszertet sikerült készítenem belőle.

Hozzávalók (6 főre):

Köles túróhoz:

  • 200 g főtt köles
  • 4 evőkanál negyedannyi édesítő (1:4)
  • csipet só
  • egész kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • fél citrom kifacsart leve
  • 2 teáskanál vanília kivonat

Tészta:

  • 120 g Szafi pászka / ripsz

Töltelék:

Tetejére:

  • 1 db M-es méretű tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • csipet só
  • 19 ml víz
  • pár csepp citromlé

A gluténmentes hamis Rákóczi túrós elkészítése:

  • A megfőtt, még meleg köleshez adjuk a negyedannyi édesítőt.
  • Reszeljük rá a citromhéjat, és csöpögtessük bele a frissen facsart citromlevet.
  • Ehhez az egészhez adjuk a vanília aromát, és az egészet keverjük össze alaposan.
  • Egy kis szögletes jénai tálba (13 x 19 cm, 5 cm mély) tegyük majd a pászka szeletek harmadát.
  • Ha nem adják ki pontosan a jénai alját, törjük össze, és úgy helyezzük bele.
  • Erre rétegezzünk néhány kanál sárgabarack lekvárt.
  • Öntsük rá a köles-túró felét.
  • Újra rétegezzük, pászkával, lekvárral és köles túróval.
  • Tetejére tegyünk újra pászkát, és a maradék baracklekvárt.
  • Tegyük hűtőszekrénybe pihenni.
  • Most mikrohullámú sütőben melegítettem meg a vizet és a cukrot is a tojásfehérje habcsókhoz.
  • Akkor lesz jó, ha a víz kellően forró, és a cukor már-már felolvadt.
  • Kezdjük el magas fokozaton verni a tojásfehérjét, sóval.
  • Amikor már kezd fehéredni, fokozatosan csurgassuk hozzá a cukros levet, és verjük kőkemény habbá.
  • Amikor készen vagyunk, habnyomózsák segítségével nyomjunk kis kupacokat a baracklekváros desszertünk tetejére.
  • Hagyjuk pihenni a hűtőben, egészen addig amíg a pászkák meg nem puhulnak.
  • 2-3 órát jelent.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes hamis Rákóczi túrós tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes túrós recept

gluténmentes hamis Rákóczi túrós

Kategória: , , , ,