Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Farsangi fánk gluténmentesen egy óra alatt

gluténmentes farsangi fánk receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes farsangi fánkkal bővült.

Itt a farsangi szezon, lehet enni minden mennyiségben fánkot. Készítettem már sós verzióban, most édesben készítettem el. Igazán finom, puha és cirokliszttel készült. Legfinomabb házi sárgabarack lekvárral, de nem tudtam ellenállni a mentes mogyorókrémnek sem, tettem rá azt is.

Hozzávalók (9 db nagyobb farsangi fánkhoz):

  • 300 g It’s us Mimen cirok gluténmentes pékáru lisztkeverék
  • 20 ml frissen facsart narancslé
  • egy egész kezeletlen héjú, narancs reszelt héja
  • 220 ml víz
  • 17 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 2 db közepes (M-es) méretű tojássárgája
  • 35 g (1:4) negyedannyi édesítő
  • 20 g olvasztott margarin
  • 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • csipet só
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál rumaroma

Sütéshez:

  • bő forró napraforgó étolaj

A gluténmentes farsangi fánk elkészítése:

  • 50 ml langyos vízben a csipet cukorral keltsük életre a friss élesztőt.
  • Amíg éledezik az élesztő, mérjük ki a száraz hozzávalókat.
  • Facsarjuk ki a narancs levét, és reszeljük le a kezeletlen héjú narancs héját.
  • Ha felfutott az élesztő, öntsük a száraz összetevőkre.
  • Adjuk hozzá a narancslevet, és az olvasztott margarint is.
  • A tojások sárgáját is adjuk hozzá.
  • Öntsük bele a rum- és vanília aromát is.
  • Most gumikesztyűvel kezdtem el gyúrni a tésztát.
  • Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, és gyúrjuk rugalmas tésztává.
  • Amikor a tészta kész, egy sütőpapíron nyújtsuk egy ujjnyi vastagságúra.
  • Szaggassuk ki fánk vagy pogácsa szaggatóval.
  • Nekem most 9 db nagyobb fánk lett így belőle.
  • Tegyük félre letakarva megkelni a fánkokat.
  • fél óra múlva, amikor duplájára keltek a tészták, süssük ki.
  • Bő forró olajban süssük meg mindkét oldalát a fánkoknak.
  • Majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
  • Lekvárral, porcukorral, mogyorókrémmel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes Farsangi fánkban
díszítés nélkül
Energia 7282 kJ / 1738 kcal 809 k / 193 kcal
Zsír 76,6 g 8,5 g
  amelyből telített zsírsavak 19,3 g 2,1 g
Szénhidrát 231,8 g 25,8 g
  amelyből cukrok 7,7 g 0,9 g
Rost 31,5 g 3,5 g
Fehérje 18,3 g 2,0 g
2,06 g 0,23 g

A gluténmentes farsangi fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes farsangi fánk recept

tejmentes, gluténmentes farsangi fánk recept

 

 

 

 

 

Kategória: , , ,