Farsangi fánk gluténmentesen egy óra alatt
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes farsangi fánkkal bővült.
Itt a farsangi szezon, lehet enni minden mennyiségben fánkot. Készítettem már sós verzióban, most édesben készítettem el. Igazán finom, puha és cirokliszttel készült. Legfinomabb házi sárgabarack lekvárral, de nem tudtam ellenállni a mentes mogyorókrémnek sem, tettem rá azt is.
Hozzávalók (9 db nagyobb farsangi fánkhoz):
- 300 g It’s us Mimen cirok gluténmentes pékáru lisztkeverék
- 20 ml frissen facsart narancslé
- egy egész kezeletlen héjú, narancs reszelt héja
- 220 ml víz
- 17 g friss élesztő
- csipet cukor
- 2 db közepes (M-es) méretű tojássárgája
- 35 g (1:4) negyedannyi édesítő
- 20 g olvasztott margarin
- 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- csipet só
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál rumaroma
Sütéshez:
- bő forró napraforgó étolaj
A gluténmentes farsangi fánk elkészítése:
- 50 ml langyos vízben a csipet cukorral keltsük életre a friss élesztőt.
- Amíg éledezik az élesztő, mérjük ki a száraz hozzávalókat.
- Facsarjuk ki a narancs levét, és reszeljük le a kezeletlen héjú narancs héját.
- Ha felfutott az élesztő, öntsük a száraz összetevőkre.
- Adjuk hozzá a narancslevet, és az olvasztott margarint is.
- A tojások sárgáját is adjuk hozzá.
- Öntsük bele a rum- és vanília aromát is.
- Most gumikesztyűvel kezdtem el gyúrni a tésztát.
- Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, és gyúrjuk rugalmas tésztává.
- Amikor a tészta kész, egy sütőpapíron nyújtsuk egy ujjnyi vastagságúra.
- Szaggassuk ki fánk vagy pogácsa szaggatóval.
- Nekem most 9 db nagyobb fánk lett így belőle.
- Tegyük félre letakarva megkelni a fánkokat.
- fél óra múlva, amikor duplájára keltek a tészták, süssük ki.
- Bő forró olajban süssük meg mindkét oldalát a fánkoknak.
- Majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
- Lekvárral, porcukorral, mogyorókrémmel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
A recept tápérték számítása folyamatban.
A gluténmentes farsangi fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édesítőszer élesztő fánk farsang glutén és tejmentes It's us mimen cirkos lisztkeverék margarin narancs narancslé psyllium rost (útifűmaghéj) rumaroma tojássárgája vanília aroma víz