Fügés diós gluténmentes torta – könnyen elkészíthető
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tortával bővült:
Mediterrán hangulatot áraszt magából a frissen szedett füge. Bármikor is eszem ezt a gyümölcsöt a görög, olasz kirándulások jutnak eszembe róla. Szerencsére egyre több piacon lehet vásárolni finom fügét, egész olcsón. Innen jött az ötlet is. Sok-sok hagyományos hasonló receptet olvastam át, mire megszületett ez a receptem.
Hozzávalók 16 szelethez:
- 150 g darált dió
- 100 g Doves Farm önkelesztő gluténmentes sütemény lisztkeverék
- 100 g ligamargarin
- 50 g Ráma vegán vajhelyettesítő
- 4 db M-es méretű tojás
- 150 g kristálycukor
- csipet só
- fél kezeletlen narancs reszelt héja
- 1 evőkanál rizsliszt
- 11 db friss füge
Töltelék – fügelekvár:
- 450 g friss füge
- 1 dl víz
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 teáskanál útifűmaghéj (psyllium rost)
Tetejére:
- 4 db friss füge, negyedelve
Opcionális:
- 25 g ligamargarin
- 75 g fügelekvár
A fügés-diós gluténmentes torta elkészítése:
- A margarint és a vajpótlót elkeverjük a kristálycukorral.
- Amikor már szép habos, akkor beleütjük a tojásokat, a sót, a frissen reszelt narancshéjat, és tovább verjük habverővel, egészen habosra.
- Kimérjük az önkelesztő Doves farm lisztet és a daralát diót.
- Alaposan elkeverjük a diós, lisztes keveréket a habos nedves összetevőkkel.
- Egy 22 cm tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kikenjük ligamargarinnal.
- Szórjunk bele egy evőkanál rizslisztet, és lisztezzük be a tortaforma oldalát.
- Ebbe öntjük bele a tésztánkat.
- A tészta tetejére tegyük a félbevágott friss fügéket.
- Előmelegített 170 °C-os sütőben kb. 50 – 60 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a fügelekvárt.
- A fügéket megmossuk, felvágjuk őket. (most a külső héját is rajta hagytam)
- Felöntjük 1 dl vízzel, cukorral, sóval, és elkezdjük forralni.
- Amikor már jól szétfőttek a fügék, botmixerrel pürésítsük tovább a lekvárunkat.
- Lezárjuk a tűzhelyet, keverjük bele az útifűmaghéjat és keverjük el a lekvárunkat.
- Közben a kész tortát és a lekvárt is hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt a torta, szeljük ketté, és kenjünk rá egy adag fügelekvárt.
- (Nekem a fügék szépen besüllyedtek a piskóta közepére)
- Opcionálisan keverjünk össze lekvárt ligamargarinnal, és díszítsük a tetejét a tortának.
- Majd negyedre vágott fügét is helyezzünk a tortánkra.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 1 óra és a pihentetés
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet fügés gluténmentes tortában |
Energia | 18325 kJ / 4363 kcal | 1146 kJ / 273 kcal |
Zsír | 220,1 g | 13,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 61,5 g | 3,8 g |
Szénhidrát | 498,3 g | 31,1 g |
amelyből cukrok | 405,7 g | 25,4 g |
Rost | 47,6 g | 3,0 g |
Fehérje | 66,5 g | 4,2 g |
Só | 2,84 g | 0,18 g |
- Recept címke: cukor dió Doves farm lisztkeverék élesztőmentes füge glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes lekvár lisztkeverék margarin narancs psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt só torta