Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Galuska / nokedli tojásmentes gluténmentes, tejmentes

gluténmentes nokedli recept galuska

A nokedli jellegzetes magyar tésztaétel, klasszikus. Egy csirkepörköl elképzelhetetlen nélküle. A mai gluténmentes nokedli receptet Mária készítette a KreaKonha rovatunk háziasszonya. A nokedli nem tartalmaz tejet és tojást így összetett diéta estés is beépíthető a gluténmentes étrendbe.

Hozzávalók: 3 nagy, vagy 4 kisebb adag

A gluténmentes nokedli elkészítés:

  • A liszteket összekeverjük és hozzáadjuk a vizet. Sima tésztává keverjük.
  • Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, ha feljön a tetejére tálba szedjük. Tehetünk rá kevés zsírt, hogy jobban elváljanak – én nem szoktam.
  • Kifőve 470 g lett, 3 nagy vagy 4 kisebb adagnyi.
  • Fogyaszthatjuk köretnek vagy zöldséges főzelék (tök, spenót) mellé.
  • Kicsit barnásabb színű a lisztek miatt, de nagyon jó állagú a kifőtt tészta, nem ragacsos, nem mállós.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 3 adag készítésekor
1 adagban
4 adag készítésekor
1 adagban
Energia 2843 kJ /677 kcal 947 kJ / 226 kcal 710 kJ / 169 kcal
Zsír 2,5 g 0,8 g 0,6 g
  amelyből telített zsírsavak 0,6 g 0,2 g 0,15 g
Szénhidrát 143,6 g 47,9 g 35,9 g
  amelyből cukrok 2,1 g 0,7 g 0,5 g
Rost 8,0 g 2,7 g 2,0 g
Fehérje 15,8 g 5,3 g 4,0 g
6,01 g 2,0 g 1,5 g

A gluténmentes nokedli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,