Gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyérrel bővült.
Sok helyen láttam már kakaós, cukrozatlanul, természetesen.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g It’s us Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 315 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Glutenix barna kenyérliszt
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 20 g zsírszegény holland, cukrozatlan kakaópor
- 1-2 mokkáskanál chili őrlemény
- 25 g tejmentes csokoládécsepp
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Forgatáshoz:
- 15 g zsírszegény holland, cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál szezámmag
A gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyér elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a kakaóport, és a chilit is.
- Nekem most házi készítésű chili őrleményem van, ezért is vettem fel gumikesztyűt! Hiszen a rámtapadt chili nagyon tud égetni!
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Szórjunk bele ízlés szerint csokicseppet! (nem lesz zavaró az íze!)
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Szórjuk ki a kakaóport, a szezámmagot és alaposan forgassuk meg benne a kenyeret.
- Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
- Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
- Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
- Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Az utolsó 5 percben kiveszem a formából a kenyeret, és úgy sütöm, sütőpapíron csak a sütőrácson.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: chili paprika cirokliszt csoki csepp cukor étolaj Glutenix gluténmentes kenyér gluténmentes kovász It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz kakaópor péks psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só szezámmag uzsonna és tízórai