Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyérrel bővült.

Sok helyen láttam már kakaós, cukrozatlanul, természetesen.

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 50 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 50 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 150 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 315 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 50 g Glutenix barna kenyérliszt
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 20 g zsírszegény holland, cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 mokkáskanál chili őrlemény 
  • 25 g tejmentes csokoládécsepp
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

Forgatáshoz:

  • 15 g zsírszegény holland, cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanál szezámmag

A gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyér elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a kakaóport, és a chilit is.
  • Nekem most házi készítésű chili őrleményem van, ezért is vettem fel gumikesztyűt! Hiszen a rámtapadt chili nagyon tud égetni!
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Szórjunk bele ízlés szerint csokicseppet! (nem lesz zavaró az íze!)
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Szórjuk ki a kakaóport, a szezámmagot és alaposan forgassuk meg benne a kenyeret.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Az utolsó 5 percben kiveszem a formából a kenyeret, és úgy sütöm, sütőpapíron csak a sütőrácson.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kakaós, chilis kovászos kenyér

Kategória: , , ,