Gluténmentes káposztás csiga
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes káposztás csigával bővült.
Ezer és ezerfajta csigát készítettem már el. Ideje volt tehát egy, sós féle csigát készítenem. A friss, újkáposztát nagyon szeretem, szinte édes az íze. Sok-sok borssal meghintve és megpárolva került bele a tésztába. Ha ti is szeretitek az újkáposztát, próbáljátok ki ezt a finom sós csigát.
Hozzávalók (13 csiga):
Tészta hozzávalói:
- 170 g It’s us Miklos Universal plusz prebiotikus cikóriainulinnal
- 170 g It’s us Miklos Bread mix, Fehér kenyér lisztkeverék
- 70 g It’s us Miklos Universal lizstkeverék
- 10 g It’s us Naturbit bambuszrost
- 12 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 12 g só
- 50 g egész tojás (M-es méretű, 1 db egész tojás)
- két csipet cukor
- 400 ml langyos víz
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
- 20 g friss élesztő
Nyújtáshoz:
- 3-4 evőkanál rizsliszt
Lekenéshez:
- 1 egész M-es méretű tojás
Káposzta hozzávalói:
- 750 g friss újkáposzta
- 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
- sok-sok frissen őrölt bors
- 2 teáskanál só
- csipet só
A gluténmentes káposztás csiga elkészítése:
- A káposztát reszeljük le.
- Olíva olajon kezdjük el lepárolni a káposztát.
- Adjuk hozzá a sót és a csipet cukrot is.
- Öntsük bele a vizet is.
- Forraljuk el a vizet a káposztán.
- Ezután pirítsuk le a frissen hozzá őrölt borssal.
- Tegyük félre.
- Az élesztőt morzsoljuk bele 150 ml langyos vízbe, két csipet cukorral.
- Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
- Üssük bele az egész tojást.
- Öntsük bele a langyos vizet és a közben felfutott élesztőt a tészta száraz összetevőihez.
- Érdemes felhúzni egy gumikesztyűt, mert a tészta ragadni fog!
- Kezdjük el összedagasztani az egészet.
- Amikor már alaposan összegyúrtuk, és igazán „ragaszos” az állaga, mehet bele az étolaj.
- Ezzel már könnyebben tudjuk összeállítani a tésztát.
- Sütőpapírra szórjunk rizslisztet.
- Gyúrjuk át egyszer az egészet.
- Nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát.
- Szépen, egyenletesen a szélei mentén kihagyva szórjuk meg a tésztát a kihűlt párplt-pirított káposztával.
- Tekerjük fel.
- A végeit kissé nyomjuk bele a tekercsbe.
- Vágjuk egyforma méretű csigákká.
- Kissé formázhatjuk, ha nem túl szépek kerekek lettek.
- Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük viszonylag távolabbra egymástól.
- Fedjük be, vagy húzzunk rá jókora, tiszta szemeteszsákot.
- Tegyük félre, huzatmentes helyre.
- Kb. 20-25 perc pihentetés után kenjük le a tetejüket, oldalukat felvert tojással.
- Előmelegített, 180 °C fokos sütőben süssük készre.
- Kb. 25 perc alatt kész.
- Érdemes figyelni a csigák alját, mert a sütési idő függ a sütőnktől.
- Még langyosan a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes káposztás csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gyors It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz káposzta olívaolaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tojás uzsonna és tízórai