Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes káposztás csiga

csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes káposztás csigával bővült.

Ezer és ezerfajta csigát készítettem már el. Ideje volt tehát egy, sós féle csigát készítenem. A friss, újkáposztát nagyon szeretem, szinte édes az íze. Sok-sok borssal meghintve és megpárolva került bele a tésztába. Ha ti is szeretitek az újkáposztát, próbáljátok ki ezt a finom sós csigát. 

Hozzávalók (13 csiga):

Tészta hozzávalói:

  • 170 g It’s us Miklos Universal plusz prebiotikus cikóriainulinnal
  • 170 g It’s us Miklos Bread mix, Fehér kenyér lisztkeverék
  • 70 g It’s us Miklos Universal lizstkeverék
  • 10 g It’s us Naturbit bambuszrost
  • 12 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 12 g só
  • 50 g egész tojás (M-es méretű, 1 db egész tojás)
  • két csipet cukor
  • 400 ml langyos víz
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj
  • 20 g friss élesztő

Nyújtáshoz:

  • 3-4 evőkanál rizsliszt

Lekenéshez:

  • 1 egész M-es méretű tojás

Káposzta hozzávalói:

  • 750 g friss újkáposzta
  • 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • sok-sok frissen őrölt bors
  • 2 teáskanál só
  • csipet só

A gluténmentes káposztás csiga elkészítése:

  • A káposztát reszeljük le.
  • Olíva olajon kezdjük el lepárolni a káposztát.
  • Adjuk hozzá a sót és a csipet cukrot is.
  • Öntsük bele a vizet is.
  • Forraljuk el a vizet a káposztán.
  • Ezután pirítsuk le a frissen hozzá őrölt borssal.
  • Tegyük félre.
  • Az élesztőt morzsoljuk bele 150 ml langyos vízbe, két csipet cukorral.
  • Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
  • Üssük bele az egész tojást.
  • Öntsük bele a langyos vizet és a közben felfutott élesztőt a tészta száraz összetevőihez.
  • Érdemes felhúzni egy gumikesztyűt, mert a tészta ragadni fog!
  • Kezdjük el összedagasztani az egészet.
  • Amikor már alaposan összegyúrtuk, és igazán „ragaszos” az állaga, mehet bele az étolaj.
  • Ezzel már könnyebben tudjuk összeállítani a tésztát.
  • Sütőpapírra szórjunk rizslisztet.
  • Gyúrjuk át egyszer az egészet.
  • Nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát.
  • Szépen, egyenletesen a szélei mentén kihagyva szórjuk meg a tésztát a kihűlt párplt-pirított káposztával.
  • Tekerjük fel.
  • A végeit kissé nyomjuk bele a tekercsbe.
  • Vágjuk egyforma méretű csigákká.
  • Kissé formázhatjuk, ha nem túl szépek kerekek lettek.
  • Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük viszonylag távolabbra egymástól.
  • Fedjük be, vagy húzzunk rá jókora, tiszta szemeteszsákot.
  • Tegyük félre, huzatmentes helyre.
  • Kb. 20-25 perc pihentetés után kenjük le a tetejüket, oldalukat felvert tojással.
  • Előmelegített, 180 °C fokos sütőben süssük készre.
  • Kb. 25 perc alatt kész.
  • Érdemes figyelni a csigák alját, mert a sütési idő függ a sütőnktől.
  • Még langyosan a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes káposztás csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csiga recept

gluténmentes káposztás csiga

Kategória: , , ,