Gluténmentes káposztás csiga
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes káposztás csigával bővült.
Ezer és ezerfajta csigát készítettem már el. Ideje volt tehát egy, sós féle csigát készítenem. A friss, újkáposztát nagyon szeretem, szinte édes az íze. Sok-sok borssal meghintve és megpárolva került bele a tésztába. Ha ti is szeretitek az újkáposztát, próbáljátok ki ezt a finom sós csigát.
Hozzávalók (13 csiga):
Tészta hozzávalói:
- 170 g It’s us Miklos Universal plusz prebiotikus cikóriainulinnal
- 170 g It’s us Miklos Bread mix, Fehér kenyér lisztkeverék
- 70 g It’s us Miklos Universal lizstkeverék
- 10 g It’s us Naturbit bambuszrost
- 12 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 12 g só
- 50 g egész tojás (M-es méretű, 1 db egész tojás)
- két csipet cukor
- 400 ml langyos víz
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
- 20 g friss élesztő
Nyújtáshoz:
- 3-4 evőkanál rizsliszt
Lekenéshez:
- 1 egész M-es méretű tojás
Káposzta hozzávalói:
- 750 g friss újkáposzta
- 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
- sok-sok frissen őrölt bors
- 2 teáskanál só
- csipet só
A gluténmentes káposztás csiga elkészítése:
- A káposztát reszeljük le.
- Olíva olajon kezdjük el lepárolni a káposztát.
- Adjuk hozzá a sót és a csipet cukrot is.
- Öntsük bele a vizet is.
- Forraljuk el a vizet a káposztán.
- Ezután pirítsuk le a frissen hozzá őrölt borssal.
- Tegyük félre.
- Az élesztőt morzsoljuk bele 150 ml langyos vízbe, két csipet cukorral.
- Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
- Üssük bele az egész tojást.
- Öntsük bele a langyos vizet és a közben felfutott élesztőt a tészta száraz összetevőihez.
- Érdemes felhúzni egy gumikesztyűt, mert a tészta ragadni fog!
- Kezdjük el összedagasztani az egészet.
- Amikor már alaposan összegyúrtuk, és igazán „ragaszos” az állaga, mehet bele az étolaj.
- Ezzel már könnyebben tudjuk összeállítani a tésztát.
- Sütőpapírra szórjunk rizslisztet.
- Gyúrjuk át egyszer az egészet.
- Nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát.
- Szépen, egyenletesen a szélei mentén kihagyva szórjuk meg a tésztát a kihűlt párplt-pirított káposztával.
- Tekerjük fel.
- A végeit kissé nyomjuk bele a tekercsbe.
- Vágjuk egyforma méretű csigákká.
- Kissé formázhatjuk, ha nem túl szépek kerekek lettek.
- Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük viszonylag távolabbra egymástól.
- Fedjük be, vagy húzzunk rá jókora, tiszta szemeteszsákot.
- Tegyük félre, huzatmentes helyre.
- Kb. 20-25 perc pihentetés után kenjük le a tetejüket, oldalukat felvert tojással.
- Előmelegített, 180 °C fokos sütőben süssük készre.
- Kb. 25 perc alatt kész.
- Érdemes figyelni a csigák alját, mert a sütési idő függ a sütőnktől.
- Még langyosan a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes káposztás csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gyors It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz káposzta olívaolaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tojás uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

