Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos, cukkinis csiga

cukkinis csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy kovászos, cukkinis csiga bővült.

A cukkinit sosem lehet megunni, de a csigákat sem. Most a kovászos csigát és a cukkinit házasítottam össze. Ha hiszitek, ha nem, került a cukkinibe karácsonyi fűszerkeverék is. Mennyi, igazából szinte leírhatatlanul finom lett. A cukkini tölteléktől szaftos lett.

Hozzávalók (13 csiga):

Tészta hozzávalói:

  • 200 g érett előtészta (kovászból)
  • 100 g Schär Farina lisztkeverék
  • 100 g Schär Bread lisztkeverék
  • 100 g It’s us Miklos universal mix plus prebiotikus cikórianulinnal
  • 200 g cukor
  • 380 ml víz
  • 35 g szobahőmérsékletű margarin
  • 15 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • 2 g konjak liszt
  • 1 evőkanál Its us Naturbit bambuszrost
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 zacskó vaniliás cukor
  • két csipet só

Cukkinis töltelék:

  • 500 g reszelt cukkini
  • 120 g cukor
  • 2 teáskanál Mester Család karácsonyi fűszerkeverék
  • csipet só

Tetejére:

  • 1 db felvert tojás – elhagyható, helyette kenjük le olajjal
  • Sütés vége előtti percekben:
  • 2 evőkanál növényi tejital
  • 3 teáskanál porcukor

A gluténmentes kovászos, cukkinis csiga elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet egy tálban.
  • Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, puha margarint.
  • Mérjük hozzá a cukrot, az útifű maghéjat, bambuszrostot és a konjak lisztet is.
  • Alaposan keverjük el egy habverő segítségével.
  • Adjuk hozzá az összes lisztet is.
  • Egy gumikesztyű segítségével keverjük, dagasszuk össze a tésztát.
  • Eleinte tapad-radag, de nem baj.
  • Amikor már jól összeállt a tészta, adagokban öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
  • Szépen össze fog állni a tészta.
  • Takarjuk le a tálat, és tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni, ezáltal könnyebben fogjuk később kezelni a tésztával.
  • Addig is a lereszelt cukkinit alaposan nyomkodjuk ki.
  • Ezután a cukkinihez a karácsonyi fűszerkeveréket keverjük bele.
  • Mérjük hozzá a cukrot, sót.
  • Keverjük el.
  • Tegyük mikrohullámú sütőbe maximális fokozaton 3 percre párolódni.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Ekkora már kihűlt a tészta, (kb. 30 perc) nyújtsuk ki vékonyan olajozott felületen.
  • Ha a cukkinit még túl vizesnek találjuk, ismét facsarjuk ki a cukkinit.
  • Egyenletesen oszlassuk el a tésztán a kihűlt, fűszerezett cukkinit.
  • Tekerjük fel a tésztát.
  • A tészta, ha nem elég hideg, inkább puha lesz, de kezelhető.
  • Vágjuk fel két ujjnyi vastagságú, egyforma csigákat vágjunk ki.
  • Egyenként rakjuk rá egy sütőpapírral bélelt tepsire a csigákat.
  • Inkább egymástól távolabb tegyük, mert meg fognak nőni kelés folyamán.
  • Takarjuk le a tepsit, én egy tiszta szemeteszsákkal szoktam lefedni.
  • Tegyük huzatmentes helyre kelni.
  • Kelési idő függ az előtésztánk „erejétől” illetve a szoba hőmérsékletétől is.
  • Nekem majd 3 órát keltek, mire szépen megnőttek.
  • Felvert tojással kenjük le egyenként a csigákat.
  • Előmelegített, 180 C-os fokos sütőben süssük készre.
  • Ez kb. 35 perc lesz.
  • Persze függ a sütési idő a sütőnktől is.
  • A már majdnem megsült csigákat kenjük le a porcukros-növényi tejes keverékkel.
  • Ezután tegyük be még pár percre sülni a csigákat.
  • Ha kész a csiga, tegyük rá sütőrácsra kihűlni a cukkinis csigákat.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 0 perc + kelesztés 2-4 óra + sütés kb. 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos, cukkinis csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes cukkinis csiga recept

gluténmentes cukkinis csiga recept

Kategória: , , ,