Gluténmentes kovászos, cukkinis csiga
KolosFreeFood receptválogatásunk egy kovászos, cukkinis csiga bővült.
A cukkinit sosem lehet megunni, de a csigákat sem. Most a kovászos csigát és a cukkinit házasítottam össze. Ha hiszitek, ha nem, került a cukkinibe karácsonyi fűszerkeverék is. Mennyi, igazából szinte leírhatatlanul finom lett. A cukkini tölteléktől szaftos lett.
Hozzávalók (13 csiga):
Tészta hozzávalói:
- 200 g érett előtészta (kovászból)
- 100 g Schär Farina lisztkeverék
- 100 g Schär Bread lisztkeverék
- 100 g It’s us Miklos universal mix plus prebiotikus cikórianulinnal
- 200 g cukor
- 380 ml víz
- 35 g szobahőmérsékletű margarin
- 15 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 2 g konjak liszt
- 1 evőkanál Its us Naturbit bambuszrost
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 zacskó vaniliás cukor
- két csipet só
Cukkinis töltelék:
- 500 g reszelt cukkini
- 120 g cukor
- 2 teáskanál Mester Család karácsonyi fűszerkeverék
- csipet só
Tetejére:
- 1 db felvert tojás – elhagyható, helyette kenjük le olajjal
- Sütés vége előtti percekben:
- 2 evőkanál növényi tejital
- 3 teáskanál porcukor
A gluténmentes kovászos, cukkinis csiga elkészítése:
- Mérjük ki a vizet egy tálban.
- Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, puha margarint.
- Mérjük hozzá a cukrot, az útifű maghéjat, bambuszrostot és a konjak lisztet is.
- Alaposan keverjük el egy habverő segítségével.
- Adjuk hozzá az összes lisztet is.
- Egy gumikesztyű segítségével keverjük, dagasszuk össze a tésztát.
- Eleinte tapad-radag, de nem baj.
- Amikor már jól összeállt a tészta, adagokban öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Szépen össze fog állni a tészta.
- Takarjuk le a tálat, és tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni, ezáltal könnyebben fogjuk később kezelni a tésztával.
- Addig is a lereszelt cukkinit alaposan nyomkodjuk ki.
- Ezután a cukkinihez a karácsonyi fűszerkeveréket keverjük bele.
- Mérjük hozzá a cukrot, sót.
- Keverjük el.
- Tegyük mikrohullámú sütőbe maximális fokozaton 3 percre párolódni.
- Tegyük félre hűlni.
- Ekkora már kihűlt a tészta, (kb. 30 perc) nyújtsuk ki vékonyan olajozott felületen.
- Ha a cukkinit még túl vizesnek találjuk, ismét facsarjuk ki a cukkinit.
- Egyenletesen oszlassuk el a tésztán a kihűlt, fűszerezett cukkinit.
- Tekerjük fel a tésztát.
- A tészta, ha nem elég hideg, inkább puha lesz, de kezelhető.
- Vágjuk fel két ujjnyi vastagságú, egyforma csigákat vágjunk ki.
- Egyenként rakjuk rá egy sütőpapírral bélelt tepsire a csigákat.
- Inkább egymástól távolabb tegyük, mert meg fognak nőni kelés folyamán.
- Takarjuk le a tepsit, én egy tiszta szemeteszsákkal szoktam lefedni.
- Tegyük huzatmentes helyre kelni.
- Kelési idő függ az előtésztánk „erejétől” illetve a szoba hőmérsékletétől is.
- Nekem majd 3 órát keltek, mire szépen megnőttek.
- Felvert tojással kenjük le egyenként a csigákat.
- Előmelegített, 180 C-os fokos sütőben süssük készre.
- Ez kb. 35 perc lesz.
- Persze függ a sütési idő a sütőnktől is.
- A már majdnem megsült csigákat kenjük le a porcukros-növényi tejes keverékkel.
- Ezután tegyük be még pár percre sülni a csigákat.
- Ha kész a csiga, tegyük rá sütőrácsra kihűlni a cukkinis csigákat.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 0 perc + kelesztés 2-4 óra + sütés kb. 30 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos, cukkinis csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt cukkini cukor étolaj gluténmentes kakaós csiga gluténmentes kovász gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz margarin psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Farina Schär Mix B só vaníliás cukor