Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mazsolás almás pite

gluténmentes pite receptIri mama egy gluténmentes mazsolás almás pitével bővítette receptgyűjteményünket!

Volt itthon jó sok alma, ami nem kellett senkinek. Szegények kezdtek fonnyadozni, így nem is volt kérdés mi lesz a sorsuk. 

Hozzávalók a töltelékhez (20 db):

  • 2 kg alma tisztítva, reszelve
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 140 g mazsola
  • 50 g cukor

Szóráshoz:

  • 40 g rizsdara

Tésztához:

  • 400 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g süti liszt (bármilyen jó hozzá)
  • 60 g cukor
  • 1 g só
  • 15 g psylium rost útifűmaghéj
  • 2 g sütőpor
  • 130 g vaj vagy margarin
  • 3 db M-es tojás

A gluténmentes mazsolás almás pite elkészítése:

  • Első lépésként az almákat meghámozom, mosom, lereszelem.
  • Hozzáadom a megmosott mazsolát, cukrot, fahéjat, citrom reszelt héját, puhára főzöm.
  • Én magas hőmérsékleten készítem, így elég sok nedvesség elpárolog.
  • Hűlni hagyom, majd összeállítom a tésztát.
  • Liszteket elkeverem sóval, cukorral, útifű maghéjjal, sütőporral.
  • Hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat, elmorzsolom.
  • Végül a tojásokkal begyúrom a tésztát.
  • Nagyon jó állagú, puha, rugalmas lett.
  • 15 percet hűtőben letakarva pihentetem.
  • Eddigre kihűlt az alma. Sütőt előmelegítem 180 °C fokra légkeverésre.
  • Liszttel szórt gyúrólapon átgyúrom, elfelezem a tésztát.
  • Kinyújtom, sodrófára feltekerem, majd a tepsibe gurítom.
  • Picit magasabb legyen a pereme, így nem folyik ki a töltelék. (30×35 cm) 
  • Meghintem vékonyan rizsdarával, rásimítom a tölteléket, újra vékonyan leszórom darával.
  • A felesleges nedvességet felszívja majd, nem áztatja el a tésztát 🙂.
  • Másik lapot kinyújtom, ráfektetem a töltelékre.
  • Meleg sütőben 35-40 percig sütöm.
  • Ez eltérő lehet, figyelni kell rá.
  • Rácson hagyom kihűlni, majd kockákra vágva tálalom.
  • Porcukorral szórva szebb, én kihagytam.
  • Nagyon finom lett,

jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Nehézségi szint: haladó

(recept tápérték számítása folyamatban)

A gluténmentes mazsolás almás pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,