Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos csavart bagett

bagett recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes kovászos csavart bagettel bővítette receptgyűjteményünket.

Napokban újra nekifogtam a gluténmentes kovász készítésnek. Sütöttem pár finomságot belőle. Elsőre ezt a finom, édeskés csavart bagettet készítettem. 

Hozzávalók (4 db):

  • 350 g Schär Mix B lisztkeverék
  • 50 g gluténmentes kovász
  • 5 g só
  • 2 g xantán vagy 10 g útifűmaghéj
  • 40 g vaj vagy margarin
  • 10 g cukor
  • 320-350 g langyos laktózmentes tej vagy növényi ital

Tetejére:

  • 20 g tej+ 10 g étolaj keveréke
  • ízlés szerint szemes mák és szezámmag

A gluténmentes kovászos csavart bagett elkészítése:

  • A kovaszt előző nap reggel kevertem össze.
  • 50 g lisztet+50 g vízzel simára keverem, nokedli állagúra.
  • 24-26 órát kelesztem. 
  • Ha nincs benne buborék, vagy kevés, akkor egy evőkanál lisztet, pici vizet adok hozzá.
  • Újra elkeverem, addig hagyom míg beindul, buborékok lesznek és duplájára nő.
  • Ezután állítom össze a tésztát.
  • Amihez tálba mérem a lisztet, 50 g érett kovászt, sót, cukrot, xantánt, elkeverem.
  • Majd az olvasztott vajat és apránként adagolva a tejet.
  • Kézzel begyúrom a tésztát.
  • Közepesen lágy tésztát kell kapjunk. 
  • Elosztom 4 részre, hosszú rudat sodrok belőle.
  • Félbehajtom, összesodrom.
  • Végét eldolgozom.
  • Tapadásmentes tepsibe teszem, többit is így készítem.
  • Ha nincs ilyen tepsi, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
  • Tetejét lekenem tej és olaj keverékével, màkkal, szezámmaggal díszítem.
  • Konyhapulton duplájára kelesztem. Ez elég sok időt vesz igénybe.
  • Ezután 190 °C fokos sütőben, légkeveréssel, 45-50 percig sütöm.
  • Igen, ehhez több időre van szükség.
  • Miután elkészült, rácson hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom.
  • Önmagában is nagyon finom,de egy pohár tejjel vagy kakaóval, kitűnő reggeli .
  • Nem mondom hogy sűrűn fogom elkészíteni, nem azért mert nem finom, hanem mert sok időt vesz igénybe.
  • De nagyon jó alternatíva akik nem ehetnek élesztőt.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 20 perc

  • Kovász készítése: 5 perc + 24-26 óra kelesztés
  • Kelesztés: 80-100 perc
  • Sütés: 45-50 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes csavart kovászos
bagettben
Energia 8673 kJ / 2070 kcal 2168 kJ / 517 kcal
Zsír 62,0 g 15,5 g
  amelyből telített zsírsavak 30,8 g 7,7 g
Szénhidrát 331,4 g 82,9 g
  amelyből cukrok 45,4 g 11,4 g
Rost 32,7 g 8,2 g
Fehérje 32,8 g 8,2 g
8,98 g 2,25 g

A gluténmentes kovászos csavart bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett recept

gluténmentes kovászos csavart bagett

Kategória: , , ,