Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túrós

rákoczi túrós recept glugténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túróssal bővült.

Imádtam a túrót, és ezt a süteményt is. A túrót már nagyjából ki tudtam váltani, így jött az ötlet, hogy a sárgabarack kezdetén készítsem el ezt a vegán, tej-tojás-gluténmentes finomságot, most pohárdesszertként. A túró a szokásos cirokdara és tofu, a többi hozzávaló pedig már könnyűszerrel mentesíthető. Ennek a csoda pohárdesszertnek egy vendégünk sem fog tudni ellenállni.

Hozzávalók (12 főre):

Tésztához:

  • 300 g Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
  • 200 g Rama növényi margarin
  • 100 g porcukor
  • csipet só

Hamis túróhoz:

  • 180 g natúr tofu
  • 200 g cirokdara
  • 400 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 150 g cukor
  • csipet só
  • 1 db bio citrom
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100 ml növényi tejszínalternatíva (most Alpro)
  • 1 evőkanál porcukor

Barackréteghez:

  • 500 g sárgabarack
  • 2 dl víz
  • 150 g cukorízlés szerint vanília aroma / kivonat
  • csipet só
  • 3 teáskanál It’s us Naturbit kukoricakemnyítő

Tetejére:

  • 6 db egész sárgabarack
  • pár darab citromfűlevél

A gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túrós elkészítése:

  • A többi barackot mossuk meg.
  • Vágjuk kisebb darabokra.
  • A vízzel, cukorral, sóval és a vanília aromával kezdjük el főzni.
  • Főzési idő függ a barack érettségétől!
  • Amikor kezd összeesni a barack, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt.
  • Ezt turmixoljuk össze, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós, és kissé maradhat darabos is a barackkrémünk.
  • Tegyük félre hűlni.
  • A tofut bontsuk ki.
  • Helyezzük több lap papírtörlő közé.
  • Tegyünk rá egy nehezebb tárgyat, hogy a maradék folyadék is kipréselődjön belőle.
  • Tegyük egy tányérba ezt, mert egész biztosan fog folyni ki belőle víz.
  • Közben a cirokdarát alaposan, jó sűrűre főzzük meg a cukorral, sóval és a vanília kivonattal.
  • Tegyük félre hűlni.
  • A kezeletlen héjú citromhéját reszeljük bele a megfőtt darába.
  • Facsarjuk ki a levét is, és szintén adjuk hozzá a darához.
  • A tofut csomagoljuk ki a papírtörlőből.
  • Kissé tépkedjük szét, és egy adag cirokdarával egy aprítógépben keverjük össze.
  • Pár nagyobb darab marad így is, ahogy a cirokdara is kissé darabos marad.
  • Verjük fel keménnyé a növényi tejszínalternatívát a porcukorral.
  • Amikor kemény a hab, óvatosan forgassuk össze a hamis ciroktúróval.
  • A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
  • Amíg a töltelék hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
  • A 6 szem barackot mossuk meg, vágjuk kettő.
  • Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és a félbevágott barackokat, mindkét felüket kissé grillezzük, karamellizáljuk az oldalaikat.
  • Vegyük ki a linzertésztát, kezünkkel egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengessük el.
  • Előmelegített 180 °C fokon süssük készre kb. 12-15 perc alatt.
  • Vegyük ki a kész tésztát és hűtsük ki.
  • Vegyünk elő poharakat, és a kihűlt linzertésztát morzsoljuk, daraboljuk fel egyenlő arányban a pohár aljára.
  • Erre osszuk el egyenletesen a barackkrémet.
  • Majd habzsák segítségével nyomjuk a barackréteg tetejére a hamis túrót.
  • Erre jöhet a felezett, grillezett sárgabarack darabok.
  • Dekoráljuk citromfűlevéllel.
  • Legfinomabb lehűtve.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: közepesen bonyolult

Elkészítési idő: kb. 80 perc + pihentetési idő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túrós tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes rákoczi túrós recept

gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túrós

Kategória: , , ,