Gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galettével bővült.
Imádom a galette-t. Dekoratív, finom, könnyen elkészíthető, és variálható sütemény. Igazi vendégváró sütemény. Most a rebarbarát picit előfőztem vaníliás, cukros lében. Ezek után került rá a szilvaszelet, megszórva fahéjas-szegfűszeges porcukorral. Ez a cukor rákaramellizálódik a szilvára. Egyszerűen leírhatatlanul finom. Próbáljátok ki, és megtudjátok!
Hozzávalók (10 szelet):
Tészta:
- 360 g Szafi free Hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
- 160 g tejmentes margarin (ligamargarin)
- 1 db M-es méretű tojássárgája
- 30 g cukor
- 70 g jéghideg víz
- csipet só
- nyújtáshoz 3-4 evőkanál rizsliszt
Töltelék:
Rebarbara:
- 250 g megpucolt rebarbara
- 2 dl víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vanília aroma
Szilva:
- 350 g szilva
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 4-5 szem egész szegfűszeg
Töltelékek aljára:
- 5-6 evőkanál Naturbit rizsdara
Tetejére:
- 1 db M-es méretű tojás
A Gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette elkészítése:
- A lisztet keverjük össze a sóval, a cukorral, és morzsoljuk el a ligamargarinnal.
- Adjuk hozzá a tojássárgát, a vizet és gyúrjunk össze rugalmas tésztát.
- Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a gyümölcsöket.
- Megmossuk a rebarbarát, és felvágjuk kb. 1 cm-es darabokra
- Megfőzzük a cukros vaníliás vízben kb. 5-8 perc alatt.
- Tegyük félre kicsit hűlni, amíg feldaraboljuk a szilvát.
- A szilvákat mossuk meg, vágjuk nyolcadokba.
- A szegfűszeget, őrölt fahéjat a kristálycukorral együtt egy kávédarálón alaposan daráljuk le.
- A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből.
- Rizslisztezett sütőpapíron vékonyra és kör alakúra nyújtjuk.
- Szórjuk meg a tészta alját a Naturbit rizsdarával.
- Kenjük le a kihűlt rebarbarával a tészta középső részét.
- Erre tegyük a felszeletelt szilvacikkeket, szépen elegyengetve.
- Végül szórjuk le a fahéjas-szegfűszeges porcukorral.
- Szélén hagyjunk meg kb. 3 cm széles sávot.
- Hajtsuk fel a pite szélét a papír segítségével, kenjük le felvert tojással.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Ha kivesszük a sütőből, és kicsit lehűlt, máris tálalhatjuk!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Szilvás – rebarbarás galetteben |
Energia | 13232 kJ / 3158 kcal | 1323 kJ / 316 kcal |
Zsír | 114,8 g | 11,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 49,2 g | 4,9 g |
Szénhidrát | 465,1 g | 46,5 g |
amelyből cukrok | 135,6 g | 13,6 g |
Rost | 54,4 g | 5,4 g |
Fehérje | 44,8 g | 4,5 g |
Só | 2,60 g | 0,26 g |
A gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor fahéj galette gyors ivóvíz margarin rebarbara reggeli rizsdara rizsliszt só Szafi Free gluténmentes lisztek szegfűszeg szilva tojás tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma