Gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galettével bővült.
Imádom a galette-t. Dekoratív, finom, könnyen elkészíthető, és variálható sütemény. Igazi vendégváró sütemény. Most a rebarbarát picit előfőztem vaníliás, cukros lében. Ezek után került rá a szilvaszelet, megszórva fahéjas-szegfűszeges porcukorral. Ez a cukor rákaramellizálódik a szilvára. Egyszerűen leírhatatlanul finom. Próbáljátok ki, és megtudjátok!
Hozzávalók (10 szelet):
Tészta:
- 360 g Szafi free Hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
- 160 g tejmentes margarin (ligamargarin)
- 1 db M-es méretű tojássárgája
- 30 g cukor
- 70 g jéghideg víz
- csipet só
- nyújtáshoz 3-4 evőkanál rizsliszt
Töltelék:
Rebarbara:
- 250 g megpucolt rebarbara
- 2 dl víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vanília aroma
Szilva:
- 350 g szilva
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 4-5 szem egész szegfűszeg
Töltelékek aljára:
- 5-6 evőkanál Naturbit rizsdara
Tetejére:
- 1 db M-es méretű tojás
A Gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette elkészítése:
- A lisztet keverjük össze a sóval, a cukorral, és morzsoljuk el a ligamargarinnal.
- Adjuk hozzá a tojássárgát, a vizet és gyúrjunk össze rugalmas tésztát.
- Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a gyümölcsöket.
- Megmossuk a rebarbarát, és felvágjuk kb. 1 cm-es darabokra
- Megfőzzük a cukros vaníliás vízben kb. 5-8 perc alatt.
- Tegyük félre kicsit hűlni, amíg feldaraboljuk a szilvát.
- A szilvákat mossuk meg, vágjuk nyolcadokba.
- A szegfűszeget, őrölt fahéjat a kristálycukorral együtt egy kávédarálón alaposan daráljuk le.
- A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből.
- Rizslisztezett sütőpapíron vékonyra és kör alakúra nyújtjuk.
- Szórjuk meg a tészta alját a Naturbit rizsdarával.
- Kenjük le a kihűlt rebarbarával a tészta középső részét.
- Erre tegyük a felszeletelt szilvacikkeket, szépen elegyengetve.
- Végül szórjuk le a fahéjas-szegfűszeges porcukorral.
- Szélén hagyjunk meg kb. 3 cm széles sávot.
- Hajtsuk fel a pite szélét a papír segítségével, kenjük le felvert tojással.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Ha kivesszük a sütőből, és kicsit lehűlt, máris tálalhatjuk!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Szilvás – rebarbarás galetteben |
| Energia | 13232 kJ / 3158 kcal | 1323 kJ / 316 kcal |
| Zsír | 114,8 g | 11,5 g |
| amelyből telített zsírsavak | 49,2 g | 4,9 g |
| Szénhidrát | 465,1 g | 46,5 g |
| amelyből cukrok | 135,6 g | 13,6 g |
| Rost | 54,4 g | 5,4 g |
| Fehérje | 44,8 g | 4,5 g |
| Só | 2,60 g | 0,26 g |
A gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor fahéj galette gyors ivóvíz margarin rebarbara reggeli rizsdara rizsliszt só Szafi Free gluténmentes lisztek szegfűszeg szilva tojás tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

