Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette

galette recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galettével bővült.

Imádom a galette-t. Dekoratív, finom, könnyen elkészíthető, és variálható sütemény. Igazi vendégváró sütemény. Most a rebarbarát picit előfőztem vaníliás, cukros lében.  Ezek után került rá a szilvaszelet, megszórva fahéjas-szegfűszeges porcukorral. Ez a cukor rákaramellizálódik a szilvára. Egyszerűen leírhatatlanul finom. Próbáljátok ki, és megtudjátok!

Hozzávalók (10 szelet):

Tészta:

  • 360 g Szafi free Hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
  • 160 g tejmentes margarin (ligamargarin)
  • 1 db M-es méretű tojássárgája
  • 30 g cukor
  • 70 g jéghideg víz
  • csipet só
  • nyújtáshoz 3-4 evőkanál rizsliszt

Töltelék:

Rebarbara:

  • 250 g megpucolt rebarbara
  • 2 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vanília aroma

Szilva:

  • 350 g szilva 
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 4-5 szem egész szegfűszeg

Töltelékek aljára:

  • 5-6 evőkanál Naturbit rizsdara

Tetejére:

  • 1 db M-es méretű tojás

A Gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette elkészítése:

  • A lisztet keverjük össze a sóval, a cukorral, és morzsoljuk el a ligamargarinnal. 
  • Adjuk hozzá a tojássárgát, a vizet és gyúrjunk össze rugalmas tésztát. 
  • Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a gyümölcsöket.
  • Megmossuk a rebarbarát, és felvágjuk kb. 1 cm-es darabokra
  • Megfőzzük a cukros vaníliás vízben kb. 5-8 perc alatt.
  • Tegyük félre kicsit hűlni, amíg feldaraboljuk a szilvát.
  • A szilvákat mossuk meg, vágjuk nyolcadokba. 
  • A szegfűszeget, őrölt fahéjat a kristálycukorral együtt egy kávédarálón alaposan daráljuk le.
  • A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből.
  • Rizslisztezett sütőpapíron vékonyra és kör alakúra nyújtjuk.
  • Szórjuk meg a tészta alját a Naturbit rizsdarával.
  • Kenjük le a kihűlt rebarbarával a tészta középső részét.
  • Erre tegyük a felszeletelt szilvacikkeket, szépen elegyengetve.
  • Végül szórjuk le a fahéjas-szegfűszeges porcukorral.
  • Szélén hagyjunk meg kb. 3 cm széles sávot.
  • Hajtsuk fel a pite szélét a papír segítségével, kenjük le felvert tojással.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kivesszük a sütőből, és kicsit lehűlt, máris tálalhatjuk!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet Szilvás – rebarbarás galetteben
Energia 13232 kJ / 3158 kcal 1323 kJ / 316 kcal
Zsír 114,8 g 11,5 g
  amelyből telített zsírsavak 49,2 g 4,9 g
Szénhidrát 465,1 g 46,5 g
  amelyből cukrok 135,6 g 13,6 g
Rost 54,4 g 5,4 g
Fehérje 44,8 g 4,5 g
2,60 g 0,26 g

A gluténmentes szilvás rebarbarás nyári galette tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes galette recept

gluténmentes nyári galette

Kategória: , , ,