Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sokmagvas kenyér, egyszerűen

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sokmagvas kenyérrel bővült.

Egy nagyon kedves barátunk mindig kéri, hogy az egyik diszkontláncban, ha vásárlunk, hozzunk neki friss, sokmagvas kenyeret. Az az illat, a ropogós hang leírhatatlan. Innen jött az ötlet, készítsek hasonló formakenyeret. A kenyér barnaságát a benne lévő megőrölt lenmag adja. Tetején pedig sok-sok mag található. Fekete sóval ízesítettem, ami kissé kénes, tojásra emlékeztető illatot, és utóízt kölcsönöz a kenyeremnek.

Hozzávalók (12-14 szelet):

A gluténmentes kenyértészta hozzávalói:

  • 350 g It’s us Mikló’s bread mix Miklós fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék
  • 2 evőkanál lenmag, ledarálva
  • 50 g Vegajó tejföl
  • 18 g Budafoki élesztő
  • csipet cukor
  • 300 ml langyos víz
  • 12 g It’s us Naturbit psyllium útifűmaghéj őrlemény
  • 7 g Himalájai fekete só (sima só is jó, természetesen)
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 1 evőkanál fehér-fekete szezámmag, lenmag
  • 1 teáskanál napraforgó étolaj

A gluténmentes sokmagvas kenyér elkészítése:

  • A vegajó tejfölt langyosítsuk meg.
  • Tegyük bele a csipet sót, és az élesztőt.
  • Tegyük félre, hogy felfusson.
  • Mérjük ki a tészta száraz hozzávalóit.
  • Keverjük össze egy fakanállal.
  • (Én most az egész tésztát ennek a segítségével kevertem össze)
  • A tetejére szánt magokat alaposon mossuk át, majd csepegtessük le.
  • Tegyük bele a felfutott élesztőt.
  • Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat.
  • Amikor már jól összeállt a tészta, kezünk segítségével dagasszuk tovább.
  • Tegyük a sütőpapírral bélelt formába a tésztát.
  • Tetejére simítsuk el a magvakat.
  • Majd kenjük le a tetejét olajjal.
  • Tegyük huzatmentes helyre, kb 20-25 percre megkelni a tésztát.
  • Kelesztés után 200 °C fokra előmelegített sütőbe tegyük, kb. 40-45 percre.
  • Ennyi idő alatt szépen meg fog sülni.
  • Kihűlve szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 80 perc

Kenyér forma: 21×7 cm

Tápanyagtartalom

az egészben

12 szeletből 1 szelet Sokmagvas kenyérben

Energia

7852 kJ / 1874 kcal

654 kJ / 156 kcal

Zsír

63,7 g

5,3 g

  amelyből telített zsírsavak

16,1 g

1,3 g 

Szénhidrát

301,0 g

25,1 g

  amelyből cukrok

17,7 g

1,5 g

Rost

21,9 g

1,8 g

Fehérje

11,5 g

1,0 g

7,26 g

0,61 g

A gluténmentes sokmagvas kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes magvas kenyér

Kategória: , , ,