Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gyors hétvégi gluténmentes zsemle recept

gluténmentes zsemle sütésGyorsan elkészíthető gluténmentes zsemle a hétvégékre alternatív gabonalisztekkel és megnövelt rosttartalommal

Hozzávalók 8 zsemléhez:

Szóráshoz:

  • ízlés szerint napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag

* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes túrót!

Elkészítés:

  • Keverje össze a túrót a tojást és a sót
  • A liszteket, sütőport, szentjánoskenyérmag lisztet, útifű maghéjat gyúrja bele a túrós masszába
  • Hagyja kelni a tésztát kelesztő tálban kb. 30 percen keresztül
  • Ha a tészta megkelt, nedves kézzel formázzon belőlük zsemle formákat és helyezze őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
  • Kenje meg langyos vízzel a zsemlék tetejét és szórja meg ízlés szerint olajos magvakkal, majd egy kicsit nyomkodjuk rá őket.
  • A tepsiben hagyja ismét kelni a zsemléket kb. 10 percig.
  • A gluténmentes zsemléket 200 °C-on (alsó-felső sütés)  kb. 20-25 perc alatt süsse meg!

Elkészítési idő: 60-70 perc

Nehézségi szint: haladó

 Tápanyagtartalom 8 db
gluténmentes zsemlében
1 db
gluténmentes zsemlében
Energia 7739,2 kJ / 1856,0 kcal 967,4 kJ / 232,0 kcal
Fehérje 81,6 g 10,2 g
Zsír 41,6 g 5,2 g
  amelyből telített zsírsavak 18,4 g 2,3 g
Szénhidrát 276,8 g 34,6 g
  amelyből cukrok 19,2 g 2,4 g
Rost 31,2 g 3,9

A gluténmentes zsemle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Ez a recept volt a hónap receptje Német Cöliákia Társaság (DZG)  weboldalán 2016 januárjában, ezt készítettük el mi is.

Így készült a gluténmentes zsemle:

Kategória: , , ,