Gyors hétvégi gluténmentes zsemle recept
Gyorsan elkészíthető gluténmentes zsemle a hétvégékre alternatív gabonalisztekkel és megnövelt rosttartalommal
Hozzávalók 8 zsemléhez:
- 350g lisztkeverék alternatív gabonákkal:
- 125 g kölesliszt
- 125 g kukoricaliszt
- 100 g hajdina liszt
- 300 g * tehéntúró
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- 1 teáskanál só
- 3 g szentjánoskenyérmag liszt (sikérhelyettesítő)
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál útifű maghéjjal vagy almarost hozzáadásával fokozhatjuk a rosttartalmat!
Szóráshoz:
- ízlés szerint napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag
* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes túrót!
Elkészítés:
- Keverje össze a túrót a tojást és a sót
- A liszteket, sütőport, szentjánoskenyérmag lisztet, útifű maghéjat gyúrja bele a túrós masszába
- Hagyja kelni a tésztát kelesztő tálban kb. 30 percen keresztül
- Ha a tészta megkelt, nedves kézzel formázzon belőlük zsemle formákat és helyezze őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
- Kenje meg langyos vízzel a zsemlék tetejét és szórja meg ízlés szerint olajos magvakkal, majd egy kicsit nyomkodjuk rá őket.
- A tepsiben hagyja ismét kelni a zsemléket kb. 10 percig.
- A gluténmentes zsemléket 200 °C-on (alsó-felső sütés) kb. 20-25 perc alatt süsse meg!
Elkészítési idő: 60-70 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | 8 db gluténmentes zsemlében |
1 db gluténmentes zsemlében |
Energia | 7739,2 kJ / 1856,0 kcal | 967,4 kJ / 232,0 kcal |
Fehérje | 81,6 g | 10,2 g |
Zsír | 41,6 g | 5,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 18,4 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 276,8 g | 34,6 g |
amelyből cukrok | 19,2 g | 2,4 g |
Rost | 31,2 g | 3,9 |
A gluténmentes zsemle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Ez a recept volt a hónap receptje Német Cöliákia Társaság (DZG) weboldalán 2016 januárjában, ezt készítettük el mi is.
Így készült a gluténmentes zsemle:
- Recept címke: almarost gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle hajdinaliszt kölesliszt kukoricaliszt psyllium rost (útifűmaghéj) receptvideo sütőpor szentjánoskenyérmag liszt tehéntúró tojás