Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Krumplis gluténmentes pogácsa

burgonyás gluténmentes pogácsa recept

burgonyás gluténmentes pogácsa recept

Iri mama kedvenc gluténmentes krumplis pogácsája

Ma egy újabb finom pogácsát sütöttem. Kívül ropogós, belül pihe puha. Családom minden tagjának nagyon ízlett, ami nagy szó, mert mindig megérzik hogy gluténmentes. Na, ennél a pogácsánál nem tudták megmondani. Szóval tényleg jól sikerült, nagyon finom lett. Készítsétek el ti is.

Hozzávalók (50 db pogácsához):

  • 650 g főtt, tört burgonya
  • 3 g cukor
  • 4 g só
  • 120 g vaj (vagy margarin)
  • 2 db M-es tojás
  • 10 g gluténmentes porélesztő
  • 110 g tejföl
  • 160 g reszelt sajt (növényi eredetű is jó)
  • 150 g It’s us Miklo’s univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 270 g Nutri free mix per pane gluténmentes lisztkeverék
  • 6 g útifűmaghéj (psyllium rost)

A pogácsa tetejére:

  • 1 db felvert tojás
  • reszelt sajt

Krumplis gluténmentes pogácsa elkészítése:

  • Burgonyát meghámozom, mosom, sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, langyosra hűtöm, össze töröm.
  • Hozzáadom a tojásokat, csipetnyi cukrot, sót (itt már kevesebbet teszek hozzá, mert sós vízben főtt), útifűmaghéjat, és az élesztőt.
  • Hideg vajat belereszelem, és a sajt felét is.
  • Alaposan, kézzel összekeverem. Ekkor a kimért liszttel begyúrom a tésztát.
  • Végén adom hozzá a tejfölt, amivel egy lágy, de rugalmas tésztát dagasztok.
  • Letakarom, konyhapulton 30 percig kelesztem.
  • Ezután lisztezett gyúrólapra borítom a tésztát, kinyújtom.
  • Reszelek rá sajtot, majd balról jobbra, jobbról balra hajtom a tésztát.
  • Újra kinyújtom, reszelt sajttal szórom, hajtom. 2 ujjnyi vastagra nyújtom, 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom.
  • Gáztepsire sütőpapírt teszek. A kiszúrt pogácsákat tenyerem élével megsodrom, a tepsibe sorakoztatom, 1 órán keresztül kelesztem.
  • A felvert tojással lekenem és a reszelt sajttal megszórom.
  • Előmelegített sütőben 180 °C fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm. Lehet hogy pár perccel tovább kell sütni, mivel minden sütő más. Halvány rózsaszínűnek kell lennie.
  • Nagyon finom pogácsa a végeredmény, amit szívből ajánlok mindenkinek.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. krumplis pogácsában
Energia 17270 kJ /4112 kcal 348 kJ / 83 kcal
Zsír 188,0 g 3,8 g
  amelyből telített zsírsavak 116,3 g 2,3 g
Szénhidrát 488,6 g 9,8 g
  amelyből cukrok 33,4 g 0,7 g
Rost 26,4 g 0,5 g
Fehérje 87,9 g 1,8 g
10,95 g 0,22 g

A krumplis gluténmentes pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Krumplis gluténmentes pogácsa recept

Krumplis gluténmentes pogácsa

Kategória: , ,