Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Laktóz- és gluténmentes zebratorta

Péter-Vincze Éva gluténmentes torta receptje:

Hozzávalók: kb. 16 – 18 szeletre tudjuk felvágni

gluténmentes torta recept ZebratortaTortához:

Krémhez:

  • 40 g kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál gluténmentes kakaópor
  • 4 dl Alpro vagy Joya kókuszital
  • 25 g 1:4 cukorhelyettesítő
  • 2,5 ml Süssina folyékony édesítő
  • 25 dkg laktózmentes vaj

Elkészítés:

  • Egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük, kukoricakeményítővel lisztezzük.
  • A sütőport, a hajdinalisztet, a kukoricakeményítőt összekeverjük.
  • A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A tojássárgát kézi habverővel összekeverjük az édesítőszerekkel, a kókuszitallal és az olajjal. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjét.
  • Elfelezzük, az egyik feléhez hozzászitáljuk a kakaóport és a fahéjat, majd óvatosan összekeverjük.
  • Elkezdjük a tészta rétegezését. Először a fehér tésztából 2 evőkanálnyit teszünk a tortaforma közepére. Nem kell elkenni! Erre jön 2 kanálnyi kakaós tészta.
  • Mindig középre kell tenni az újabb adagot. Ezt a kanalazgatást addig folytatjuk, míg el nem fogy a tésztánk.
  • Előmelegített sütőben 170 °C fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük (alsó-felső sütés). A tortaformából kivéve hagyjuk kihűlni.
  • A torta önmagában is finom, nem muszáj krémmel megkenni.
  • A krémhez a kukoricakeményítőt a kakaóval és a kókuszitallal csomómentesre elkeverjük, majd állandó keverés közben felforraljuk, utána kihűtjük.
  • A vajat az édesítőszerekkel kihabosítjuk, majd a kihűlt krémet hozzáadva tovább habosítjuk.
  • A tortalapot három részre vágjuk, megtöltjük a tortát, a tetejére és az oldalára is krémet kenünk.
Tápanyagtartalom az egészben 16 szelet esetén
1 szeletben
18 szelet esetén
1 szeletben
Energia 24231 kJ /5781 kcal 1541 kJ /361 kcal 1346 kJ /321 kcal
Zsír 470,4 g 29,4 g 26,1 g
  amelyből telített zsírsavak 218,3 g 13,6 g 12,1 g
Szénhidrát 278,2 g 17,4 g 15,5 g
  amelyből cukrok 16,8 g 1,1 g 0,9 g
Rost 31,9 g 2,0 g 1,8 g
Fehérje 64,5 g 4,0 g 3,6 g
1,0 g 0,07 g 0,06 g

A gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept Zebratorta

gluténmentes torta recept Zebratorta Évától

Kategória: , , ,